Лидерите на страните членки на ЕС са се споразумели предприсъединителните фондове за Турция да бъдат орязани с 25%, като е имало държави, които са настоявали средствата и преговорите с южната ни съседка да бъдат напълно спрени. Сред тях обаче не е бил премиерът Бойко Борисов, стана ясно от негово изказване пред журналисти в Брюксел.

„Всички се обединихме, че Турция е най-големия ни съсед, изключително важен партньор не само за съюза, а и за този регион на света, където виждате всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област, държава, градове”, каза Борисов без да посочи конкретен пример. Именно Анкара неотдавна започна военна кампания в Сирия, като съмненията се, че основна цел са контролираните от кюрдите територии.Бойко Борисов

Министър-председателят посочи, че всички участници в Европейския съвет са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека, но и отчитат, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти.

„Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на границата – и сухопътна, и морска“, подчерта Борисов пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА. Той поясни, че е имало предложения за запазване, за ограничаване или за спиране на предприсъединителните фондове за Турция (около 4.5 млрд. евро за периода 2014-2020 г.). „Мнението е около 75 на сто от тези средства да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до ЕС, да продължат“, уточни премиерът.

Премиерът Бойко Борисов съобщи в Брюксел, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност. От думите на премиера стана ясно, че това е минимална вноска, докато Италия участва с 90 млн. евро. Борисов отбеляза, че фондът, който цели да ограничи причините за миграцията към ЕС, има нужда общо от допълнителни 125 милиона евро.Бойко Борисов

„Получих най-много аплодисменти, когато отново поставих въпроса защо воюваме там и какви са последствията от войните там (…) колкото и да не бяха държави, които ни харесват, имаше мир, имаше правила, които те спазваха”, каза премиерът, визирайки най-вече Либия и режима на Муамар Кадафи.

Министър-председателят предупреди, че ако ЕС няма достатъчен интерес към Балканите, може да ги „изпусне”: „Има китайски, руски, саудитски инвестиции – ако нямаме интерес, ако не са ни важни Балканите, животът никога не търпи вакуум”.

В тази връзка според него изключително важни за икономиката и инфраструктурата: „Канцлерът Меркел се съгласи с мен и каза – когато в Германия се съединиха двете Германии, първото нещо от Изтока, което искахме, бяха супермаркетите и магистралите, те правеха най-голямо впечатление”.


Share Follow

Leave A Reply