„Да работим така, че хората да не идват тук в „Пирогов“, а ако се наложи, да излизат живи и здрави.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на ремонтираната Клиника по детска хирургия и Спешното приемно отделение за деца на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.
1508747180-20171023092720-img-5654jpg
„Благодаря на всички, които са отделили средства. Няма значение кой колко е дал, важното е да е от сърце. Откакто е построено, не е ремонтирано“, отбеляза Борисов. „Тук е мястото, където идват най-тревожните хора. Няма по-лошо от това нещо да се случи с детето ти. Всички сме минавали от тук по една или друга причина. И за това е важно поне с обстановката, а вече и с апаратурата, и с квалификацията, които имат докторите и сестрите, хората да бъдат просто по-спокойни. Защото, когато и средата е лоша,и ти се е случило нещастие на детето, виновен ти е целият свят. А ние си бяхме виновни, защото, откакто е построен „Пирогов“, тези клиники не са пипани“, коментира още премиерът.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

„Желая да нямате пацинети, да стоите без работа. Така да работим, че да не идват тук. А ако се наложи, да излизат живи, здрави и щастливи“, обърна се Борисов към лекарите.
22687797_2071003033127756_6435015167586980782_n
„Над 3000 деца се приемат и над 1800 операции се правят годишно в обновената Клиниката по детска хирургия и Спешното приемно отделение за деца.“ Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Днес е един прекрасен и щастлив ден за „Пирогов“, защото един проект, който е на повече от 5 години, е приключен. Това е проектът, с който се заеха, отпуснаха пари за ремонт и апаратура на детска противошокова зала и след което бяха отпуснати допълнително от второто правителство на Бойко Борисов 2,9 млн. лв., с които бе направен ремонт на три етажа от детските клиники. Това, което виждате като украса и тази антистресова обстановка, е благодарение на Фондация „Америка аз България“ и спонсорите, които се обединиха в идеята, че децата заслужават една по-добра среда, защото всички знаете как изглеждат останалите болници в България“, заяви проф. Балтов.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

По думите му, когато едно дете влезе вътре, то независимо, че има болка, когато нещо му отвлече вниманието, това му помага дори да се чувства по-добре. „Над 3000 деца се приемат и над 1800 операции годишно се правят в тези обновени клиники. Тежкото за нас беше, че това трябваше да бъде извършено в движение. Нямахме право и възможност да спрем работата на тези детски отделения. „Пирогов“ не може да се разшири повече от това, но сме направили така, че да има оптимално възможност, даже да има разширение и да бъдат поставяни допълнително легла, така че да могат и майките като придружители да бъдат в стаите с децата си, както и допълнително пациенти да бъдат поети“, допълни той.
22770526_2071003249794401_2869918829308369247_o
„Бяхме обещали да бъде направено до 15 септември, но за съжаление понякога нещата не се случват така, както искаме. Слава Богу в рамките на един месец закъснение ние сме готови. Клиниките в момента са пълни – детско коремно, детско кърмаческо и детско гръдно. Обстановката наистина е друга и по друг начин изглеждат хората. Ремонтът протече 7 месеца“, поясни проф. Балтов. Той допълни, че продължават ремонтите на още някои неща. „Отвън сградата има нужда от обновяване, но това ще бъде допълнително, важното е, че клиниките работят. Предстои и детската ортопедия да бъде ремонтирана“, каза още проф. Асен Балтов.


Share Follow

Leave A Reply