Премиерът Бойко Борисов иска тест период за болничните. „Когато дават фалшиви болнични се ощетяват всички“, заяви той преди днешното правителствено заседание. Специални комисии ще проверят в рамките на месец-два къде и дали се издават фалшиви болнични.

„Правим последен опит – да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове. Това каза Борисов в началото на правителственото заседание. „След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове“, обясни Борисов.Борисов МС

„В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола – да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове“, заяви Борисов.

„В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Но за това днес ще продължим в 11.00 и нещо по тази тема. Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не тогава ще отидем на такива мерки“, допълни Борисов. По думите му това трябва да е култура на всички, всеки доктор като се подписва за болничен да знае, че ощетява останалите граждани. „Това е много трудно доказуемо. Ще кажете защо полицията не се занимава – защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното. Просто трябва да знаем, че когато се дават фалшиви болнични се ощетяват всички и накрая сметката става огромна. Спираме докато не видим дали ще ни проработят мерките“, уточни премиерът.Ивайло Иванов, НОИ

„За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% – от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година“, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на правителственото заседание.„Средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване на неправомерно използвани болнични“, обясни Иванов.

По думите му във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави, има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. „България възприе най-мекия вариант – да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични“, каза още той.

Share Follow

Leave A Reply