„Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това уродливо явление“, заяви по време на брифинг министърът на здравеопазването Николай Петров във връзка с мерките на държавата срещу фалшивите болнични. Министър Петров съобщи за тревожна тенденция, която е излязла в статистически анализ относно драстичния ръст като бройки и финансов такъв на болничните, които се издават от компетентните органи.
лекар
„Тревогата бих казал е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна да кажем полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ са изключително тревожни“, обясни Петров. „Имаше доста остър коментар на министър-председателя Бойко Борисов. След заседанието на Министерски съвет се проведе оперативно заседание при него, заедно с финансовия и други министри. В този ред на мисли – набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление“, изтъкна здравният министър.
протест, КНСБ
На въпрос как ще се определят болничните оттук нататък и какво ще е решението във връзка с искането на синдикатите предложението за изплащане на болничните през първите 3 дни само на 50% от дневната надница да отпадне, министър Петров обясни: „Дискутираме въпроса за повече регулация, коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти“.
доктор лекар
„Не ми се иска да влизам в детайли, но има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с фалшив болничен, който са почивали в чужбина. Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо наредбите, ще се извършат множество проверки. Но, на този етап не можем да отговаряме на темата за 50-те процента за първите 3 дни. Това ще бъде тема, предполагам на друг министър“, заяви още Николай Петров. По думите му това, което ще се направи, е да се засили контролът. „Ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат. Контролните органи ще извършват контрола през линия на НЕЛК, РЗОК. Специализираните комисии ги има и сега“, коментира още Петров.
Ивайло Иванов, НОИ
От своя страна управителят на НОИ Ивайло Иванов, коментира, че е извършен анализ в осигурителния институт, във връзка с временната нетрудоспособност. „При този анализ бе констатирано, че броят на болничните за последните 5-7 години е нараснал с 60%. Тоест ако преди 6 години са били 1,9 млн. болнични в цялата страна, сега те са над 3 млн.“, заяви Иванов. По думите му във връзка с големия ръст на болничните, може да се направят допълнителни анализи, като на база на тях ще се предприемат и конкретни мерки.
НОИ
„Има райони със силно засилено издаване на болнични листове. Трябва да се видят причините и какви са последствията. Има много места и фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50% от тези служители се оказват с болнични с временна нетрудоспособност“, допълни Ивайло Иванов. „Всички тези неща водят до сериозен ръст на разходите за Общественото осигуряване. Знаете, че това са средства, които идват от осигурителни вноски от републиканския бюджет. Ресурсът, с които разполага НОИ е публичен и трябва да бъде защитен, за да може средствата, които се разходват и изплащат за болнични и за временна нетрудоспособност да отриват при хората, които имат съответните нужди“, каза още управителят на НОИ.


Share Follow

Leave A Reply