Приоритетите на българското председателство в областта на вътрешните работи е повишаване сигурността на гражданите на ЕС и по-ефективното управление на миграционните процеси с фокус върху по-голям процент на връщане на гражданите към държавите на произход. Това анонсира зам. вътрешният министър Красимир Ципов пред участниците в конференция „Бежанската криза и развитието на миграционните процеси“. Форумът е организиран от сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, фондация „Ханс Зайдел“ и „Мартенс център“.4

По думите на Ципов при европредседателството ни очакванията са да постигнем напредък по общоевропейската система за убежище и по регламентите от Дъблин.
Носим отговорност за сигурността на една от най-чувствителните граници на ЕС, следим внимателно въвеждането на системите за наблюдение, подчерта зам. вътрешният министър. Той увери, че се полагат максимални усилия да бъда усвоени отпуснатите от ЕС средства за укрепване капацитета на „Гранична полиция“ .2

В момента най-голямата миграционна заплаха за нас е Турция, съобщи Стоян Иванов, зам.-директор на „Гранична полиция“. Той подчерта, че сме предимно транзитна страна като най-вече бежанците се опитват да преминат българо-сръбската граница. Затова получаваме помощ от Фронтекс и в момента там има около петдесет служители на европейската агенция.
Благодарение усилията на държавата и на Евросъюза, днес не говорим за бежанска криза, а за трайно и дългосрочно решаване на проблема, който изисква не по-малко усилия, подчерта кметът на София и председател на сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че сега са важни политиките по грижата за непридружените деца, за тяхната интеграция и образованието. Към момента 130 деца са подали молба за закрила и посещават училище.

1Председателят на вътрешната комисия към парламента Цветан Цветанов обърна внимание, че по време на българското председателство Западните Балкани могат да бъдат привлечени към мигрантските политики на ЕС. Той коментира също, че Европа не е била готова за бежанската криза и миграционните потоци. За да покрием критериите за Шенген, изградихме капацитет от около 1300 легла за евентуални потоци, припомни той. До 2012 г. у нас са влизали средно 1000 души годишно, през 2013 г. натискът е бил от около 10 000 бежанци. Това, подчерта председателят на вътрешната комисия към парламента, изискваше политики, които бяха предизвикателство пред държавата. Той отбеляза липсата на координация с неправителствения сектор. След затварянето на Балканския път притеснението на властите у нас е да не се върнат бежанците в България и да се опитат през Македония и Сърбия обратно да отидат в Европа, стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ.

Цветанов подчерта и законодателната промяна, гласувана от 43-то НС, с която се даде възможност на армията да охранява границата. Той очаква по-спокойна ситуация по българските граници през зимата и отбеляза рязкото намаляване на бежанския поток у нас от началото на 2017 г.
По данни на държавните органи в момента центровете за бежанци у нас са запълнени 20 на сто.


Share Follow

Leave A Reply