Парламентът прие на първо четене Закона за храните, който забранява деца да участват в реклами на ГМО храни. „За“ промените гласуваха 102 народни представители, 1-„против“ и „въздържали се“ – 29. Със законопроекта се предвижда въвеждането на изрична забрана да се рекламират генетично модифицирани храни и такива, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които участват деца или които представят деца, употребяващи тези храни, или са предназначени за детска аудитория.
храна
Аналогична забрана се въвежда и по отношение рекламирането на храни и напитки, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба. Проектът на Закон за храните цели да гарантира по-висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните. Чрез него трябва да се осигури намаляване на сивия сектор при производството, преработката и дистрибуцията на храни.

Андриан Райков снимка: DarikNews

Андриан Райков
снимка: DarikNews

В рамките на дебата Андриан Райков от ГЕРБ посочи ,че Законът за храните регламентира търговията с храни от разстояние. Според него това е много важно. Райков заяви, че едно от основните неща в законопроекта е уреждането на основните изисквания по отношение на опаковането, представянето, етикирането и рекламата на хранителните продукти.

Валери Жаблянов снимка: YouTube

Валери Жаблянов
снимка: YouTube

Проф. Светла Бъчварова – Пиралкова от БСП заяви, че партията й подкрепя голяма част от промените в Закона за храните. Тя обърна внимание, че в някои текстове има предпоставки за двусмислие. Колегата й Валери Жаблянов от БСП заяви, че със Закона за храните или компетентният орган ще си затвори очите и ще раздава стикери за транспорт на храни на автомобилите или цели райони ще останат без доставки на храни. Петър Петров от „Обединени патриоти“ изиска от Здравното министерство да следи състава и качеството на хранителните добавки на българския пазар.


Share Follow

Leave A Reply