„Трябва да има диалог с летателния състав на авиобазата „Граф Игнатиево” и да не отиваме в тази крайност, която може да провокира напрежение или противопоставяне.“ Това каза в предаването „Здравей България” по Нова телевизия заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов.
цветан цветанов, преговори (2)
„Има подзаконови нормативни актове, които са дали правната възможност на пилотите да преценяват дали могат да излеят за тренировъчни полети. Тук говорим за тренировъчни полети. Вчерашното прессъобщение на Прокуратурата показа, че няма умисъл в тези действия. Това, което в момента трябва да се направи, е да има диалог с летателния състав и не трябва да отиваме в тази крайност, която може да провокира напрежение или създаването на едно противопоставяне, което смятам, че е излишно”, обясни Цветанов. По думите му не може да се вменява вина, когато няма доказателства за умисъл в действията на пилотите от авиобазата „Граф Игнатиево”.

снимка: БНР

снимка: БНР

Цветанов посочи, че от над 16 години се говори за закупуване на нови самолети или за самолети, които да отговарят на НАТО-вските стандарти. „За последните години правителството на Бойко Борисов успя да осигури необходимия финансов ресурс, за да могат да бъдат окомплектовани със съответните резерви части, закупуването или отремонтирането на двигателите към сегашната военна техника, които самолети да имат съответната летателна способност. От тази гледна точка тук са тези компетентни органи, които трябва да преценят дали всичко това е изпълнено, дали необходимата документация е била предоставена при изпълнението на тези поръчки. Защото, доколкото разбрахме, един от проблемите за тези двигатели дали имат необходимата документация от тези, които са ги предоставили”, каза още заместник-председателят на ГЕРБ .
изтребители
По думите му ръководството на Министерство на отбраната трябва да предприеме необходимите действия, за да може да се изчистят тези неща и да има сигурност за пилотите, че техниката, с която те излитат, е абсолютно годна, да запазят техния живот и в същото време да не застрашат живота на мирните граждани.
наводнение
По повод бедственото положение в Бургаско Цветанов заяви, че метеорологичните условия са предпоставка за възникване на подобни проблеми. Подаденият код е бил жълт, а не червен. Той изтъкна, че не само в България, а в целия свят, действията, които предприемат властите, са на база метеорологичната прогноза. Цветан Цветанов изказа съболезнования на близките на жертвите от водната стихия. „И сега, и при всички останали бедствия държавата реагира веднага“, посочи политикът.


Share Follow

Leave A Reply