„Имаме реален шанс, от друга страна не би трябвало да бъдем и прекалени оптимисти, но хубавото е, че съдбата на Западните Балкани е в наши ръце. От една страна имаме Брекзит, имаме един огромен пазар, невероятниа природа, огромни ресурси и огромни възможности на Балканите“. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след проведената среща с министър-председателя на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

„Защо имаме шанс? Следва председателство на България, след това на Австрия, след това Румъния – пак балканска държава и третият шанс е, че всичко зависи от политическия елит на Балканите и там никой не може да ни помогне. Ние всичките трябва да разберем, че миналото трябва да се остави в историята и трябва да гледаме напред, защото всяко връщане назад убива всички перспективи“, обясни още той.„Връщането в миналото само ни връща назад и пак ще сме най-бедните в Европа. История на Балканите има и през 13 и 14 век, има и други наследства, някои са стигали до Цариград.  Ако си спомним за цар Симеон, всичко отива по дяволите… Но това е история. Сега ние искаме народите да живеят в мир и да има благосъстояние. Трябва да си решим проблемите и да гледаме напред“, заяви Борисов по повод думите на президента на Турция Реджеп Ердоган, че Балканите са турско наследство.


„Западните Балкани не могат без Сърбия, без Черна гора, не могат без Македония, но не могат и без Босна и Херцеговина. Не може да има неразрешени въпроси и да мислим, че ако влезем в ЕС, те все някога ще се решат. Трябва да ги разрешим сега, с всички политически жертви, които трябва да се дадат. Различните религии са плюс за разнообразието в Европа, но проблемът се крие в радикалния ислям. Между всички държави от Западните Балкани има някакви проблеми, които вие трябва да решите между себе си. Не може тук да очаквате помощ от ЕС“, подчерта Борисов. „На 17 май, когато всички лидери ще се съберат в София за среща на тема Западните Балкани, трябва да излезем с готови решения. Като Балкани трябва да докажем, че сме умни, работливи и можем да живеем в разбирателство“, обобщи премиерът на България.
22829453_2072740042954055_1598620397002711691_o (1)
„На посещение днес са едни наши истински приятели и ги посрещаме с открити сърца“, заяви на свой ред министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. „Икономическото сътрудничество между двете държави може да бъде много по-съдържателно и в много по-голям обем“, каза още Звиздич. Той подчерта, че ще зачести участието на страната му в различни икономически форуми в България. Премиерът на балканската държава изрази очакването си, че в рамките на предстоящото българско председателство Босна и Херцеговина ще получи дългоочаквания статут на кандидат за Евросъюза.

Денис Звиздич

Денис Звиздич

„Сигурен съм, че премиерът Борисов и българското правителство ще ни подкрепят в този процес“, изтъкна босненският премиер и допълни, че двете държави ще продължат реализирането на проекти за развитието и свързването на Западните Балкани. „Разговаряхме за възможностите за връзка чрез авиолиния София-Скопие-Сараево. Разговаряли сме с някои авиокомпании по темата“, каза Звиздич.
Пазарджик, джамия, радикален ислям
Относно темата за разпространението на радикален ислям на Балканите, министър-председателят на Босна и Херцеговина заяви, че на територията на страната му не съществуват терористични бази. Той добави, че в последните две години нито един гражданин на Босна не заминал за бойните полета на Сирия, а всичките 46 завърнали се бойци на „Ислямска държава“ били под контрол. Борисов и Звиздич се разбраха службите на двете страни да обменят информация и да работят заедно в борбата с тероризма.
22815091_2072740309620695_7846185213367198532_n
„Не съгласни в  ЕС да се приемат  само отделни страни, искаме Балканите в ЕС като пакет.“ Това е заяви Денис Звиздич по време на самата среща между държавните лидери, предаде българската правителствената пресслужба. Звиздич отбеляза, че очаква ЕК да приключи работа по въпросника за членство в ЕС. Отговорите на Сараево са в над 20 000 страници. Той изтъкна, че страната е в много добри отношения със съседните държави и често се провеждат срещи на лидерите от Западните Балкани. „78% от хората в Босна и Херцеговиня искат да сме в Европа и това е нашето послание. Всякакви други послания са лъжи. Очакваме помощ от вас с вашето председателство. Много хора говорят от името на нашата страна и заблуждават ЕС. Вие, г-н Борисов, разкажете на европейските партньори истината“, заръча на българския премиер Звиздич.
22730613_2072740049620721_7409574378015717032_n
„Виждам вашата амбиция. Ние също минахме трудни години. Сега вярваме, че няма по-добър път от ЕС. Прави сте, че много от колегите не познават региона, на мен ми отне много време да обяснявам покрай бежанския натиск. Сложно място са Балканите, много пресни рани има. Страховете на всички се усещат във въздуха“, допълни Борисов по време на срещата. Той увери босненския министър-председател, че германският канцлер Ангела Меркел и еврокомисарят Федерика Могерини са наясно, че Балканите трябва да са в ЕС. „Но трябва всичките шест страни да сте еднакво убедени. Имаме редкия шанс като време да успеем, не бива да се изпуска моментът. На Балканите все се правим на много велики, ама нямаме пътища и искаме пари. Трябва работа, работа“, каза Борисов.
Заснемане
По време на срещата българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и босненският му колега БиХ Исмир Юско подписаха Споразумение за изменение на Спогодбата между България и Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари. Изменението създава предпоставки за ръст на търговските и икономически взаимоотношения, както и за развитие на автомобилните превози на пътници и товари.
Заснемане1
Прилагането на Споразумението ще намали ограниченията по маршрутите на българските камиони и ще доведе до общото намаляване на експлоатационните разходи. Ще се увеличат и възможностите за коопериране между превозвачите, на основата на търговски и пазарни споразумения.


Share Follow

Leave A Reply