На първи ноември честваме Деня на народните будители. С този празник почитаме делото и паметта на всички български книжовници, просветители и народни радетели, които са допринесли за възраждането на националния дух и стремежа на българите към образование и култура. Този ден се отбелязва ежегодно с шествия из цяла България, припомняйки на хората за приноса на великите българи от миналото за развитието на културата и историята ни.

снимка: fakti.bg

снимка: fakti.bg

Нуждата от наличието на такъв празник се чувства най-силно сред българите в трудните години на Следосвобожденска България, когато тя вече е претърпяла тежките порези от Първата световна война. Това са времена на душевна разруха, национално сътресение и преобърнати идеали. Идеята за духовните водачи от миналото, които веднъж вече са събудили българите в труден момент, става идеал, който ще възстанови равновесието и духовния уют в следвоенната ретроградност, настанила се в мислите на народа.

снимка: Thinkstock

снимка: Thinkstock

Историята на празника датира от 1909г., когато група учители от Пловдив решават за пръв път да отдадат почит на възрожденските българи, допринесли чрез силата на словото за събуждането на народа от  петвековния робски сън. Това се случва точно на 19 октомври, в деня на свети Йоан Рилски, който е почитан от българите като небесен покровител, закрилник на народа и символ за безпрекословната любов към Отечеството. След установяването на единния Григориански календар на територията на България през 1916г., празникът започва да се чества на датата 1 ноември, която съответства на 19 октомври по църковния Юлиански календар.

first_day_of_month_calendar

От местна инициатива Денят на народните будители постепенно се налага из цялата страна. През 1922г. Министерството на народното просвещение излиза с решение датата 1 ноември да бъде определена за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Целта на честването е българите да си спомнят за знаменитите книжовници и вдъхновители, които поставят основните ценности пред народа – национална книжовна революция, превръщането на българите от етнос в нация, преминаването от средновековното мислене към модерните идеи на развитите държави.

снимка: Портал12

снимка: Портал12

В нашето съвремие обаче българите сякаш отново са забравили тези ценности и са се върнали към онова следвоенно мислене на апатия, приемайки всичко за даденост и сещайки се за възрожденските българи само когато им бъде напомнено в този единствен ден. През останалите дни от годината всичко си е постарому. Силно се усеща нуждата от нови будители, които да продължат делото на старите, пречупвайки през призмата на нашето съвремие идеалите на възрожденските ни герои, които продължават да са актуални и днес по своята същност. Тяхната сила и воля за промяна ще дадат кураж на всички онези, които са забравили миналото, и ще разпалят огъня за духовна просвета и култура сред обществото за пореден път.

снимка: dw

снимка: dw

Народът, обезличен и страдащ от липса на стойностни идеали, се превръща в маса хора, изгубили стимул за развитие и разцвет. Нужно е някой да им припомни всичко изгубено по дългия път на промяната. Този „някой“ всъщност сме самите ние, тъй като промяната започва от личността. Докато всеки един от нас не започне трансформацията от себе си, променяйки мисленето си и отделяйки се от масата, националната промяна не може да стане факт. Защото ние сме създателите на своето бъдеще и от нас зависи още днес да се превърнем в будители, които да направят първата стъпка към по-светло „утре“.

снимка: socialsciencespace.com

снимка: socialsciencespace.com

Денят на народните будители е времето, в което можем да погледнем назад, да се поучим и преклоним пред великите български борци за просвета. Споменът за миналото трябва да се превърне в идеал за бъдещето, който самите ние трябва да постигнем за себе си. В мрака на сивото настояще светлината на миналото не бива да бъде пренебрегвана. Днешният ден трябва да ни накара да си спомним, но и никога да не забравяме паметта на всички възрожденци и творци, които ни служат за маркер на светлата промяна не само днес, но и занапред.

 


Share Follow

Leave A Reply