„Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, настоящата рамка на която изтича през 2019 година. Убедени сме и вярваме, че тази програма трябва да продължи, защото носи не само средства, а и един друг модел за организация на нашето общество в различни важни сфери от живота ни“, каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение в България. Това е второ официално посещение на швейцарски президент в София в историята на двустранните отношения след първата визита през 2003 година.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът Радев отбеляза, че днешната визита е продължение на дългогодишните отношения между Швейцария и България в дух на партньорство и разбирателство, на споделени ценности и европейски дух. Двамата президенти са обсъдили различни въпроси, не само такива, свързани с двустранните отношения, но и засягащи регионалните, европейски и световни проблеми. Българският президент открои нарастващата активност на двустранните икономически връзки. „За миналата година двустранният обмен е в размер на 260 млн. евро, а Швейцария е деветият по ред инвеститор в България с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години. Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средните предприятия, на сектора на информационните технологии“, каза Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът подчерта особено ефективната по думите му Швейцарско-българска програма, обхванала за последните години множество сфери, свързани с правосъдната реформа, върховенството на закона, сигурността, околната среда и образованието. „Програмата ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) стартира наистина нов подход към дуалното образование и обучение в България, даде добър пример как може да свърже образованието, младите хора, с интересите на бизнеса“, посочи президентът Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Българският държавен глава изтъкна, че посещението на швейцарския президент идва в много важен момент за България, когато страната поема председателството на Съвета на ЕС и трябва да работи така, че да координира по най-добрия начин усилията на европейските институции за запазване на единството на Съюза и за повишаване на доверието на европейските граждани в тези институции. По думите на Радев България има ясни послания, свързани с конкурентоспособност, консенсус и особено с бъдеща кохезионна политика. „В това отношение сме благодарни на Швейцария, че въпреки че не сте член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа“, каза Радев. Президентът посочи също като много важен приоритет Западните Балкани. „Ясно сме дали становището си, че Европа трябва да предостави европейска перспектива на Западните Балкани, в противен случай те лесно могат да предоставят балканска перспектива на Европа“, каза държавният глава.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентите са обсъдили днес важни проблеми от дневния ред на Европа като сигурността, мигрантската криза и какво е значението на България да бъде член на Шенген, защото, по думите на президента Радев, това е начинът, по който България може да допринесе за общата европейска сигурност, за контрола и защитата на външните европейски граници. „В това отношение усещаме солидната подкрепа на Швейцария, за което благодарим“, отбеляза държавният глава, който изрази надежда, че с това мнение и влияние по въпроса България скоро ще бъде член на Шенгенското пространство. „Ценим високо усилията на Швейцария за по-голяма сигурност в Европа с участието ѝ в различни мисии“, посочи Румен Радев.


Share Follow

Leave A Reply