Обвинителният акт срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за престъпления в обществената поръчка при изграждането на зоокъта ще бъде внесено отново, но в специализирания наказателен съд. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Иван Тотев

Иван Тотев

Процесът срещу градоначалника няма да се гледа в пловдивския окръжен съд. Делото трябваше да стартира в него през септември, но съдия Елена Захова откри процесуални нарушения и го върна на Софийска градска прокуратура. Нито една от страните не обжалва. През това време влязоха в сила промените в НПК, които предвиждат делата срещу кметове и министри да се прехвърлят в специализирания наказателен съд в София. Очаква се Софийска градска прокуратура да отстрани процесуалните нарушения в обвинителния акт на Тотев и да го внесе. По него са привлечени също зам.-кмета на общината Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Според държавното обвинение с обществената поръчка за зоопарка са нанесени щети на бюджета на общината за близо 700 000 лева.

СЪД

След внасяне на акта специализираният съд следва да насрочи разпоредително заседание, в което страните могат да правят доводи за допуснати процесуални нарушения. Ако магистратите открият такива, могат да върнат делото на прокуратурата. В случай, че няма пропуски, започва процесът по същество.


Share Follow

Leave A Reply