Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване. Държавният глава участва днес в церемонията, с която беше отбелязана 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и на Медицинския университет в София и призова „да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент се гледа като на стока“.
B70W9268
„Нашата здравна система акумулира през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество“, подчерта Румен Радев и добави, че причините за това са много – организационни, финансови, обществени и етични. Президентът призова младите лекари да не се разколебават от предизвикателствата в здравеопазването и да го променят към по-добро.
B70W9278
„Нямам намерения да ви поучавам точно във вашата изключително сложна и специфична професионална област, но ако наистина имате амбицията да отговорите на високите обществени очаквания и да промените системата, само професионалното развитие няма да бъде достатъчно. За това са нужни хора, съчетали и изключителен професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са истинските лидери, които могат да постигнат това“, обърна се президентът към студентите и преподавателите.

снимка: EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT

снимка: EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните професии, изискваща от медиците постоянство, отговорност, себеотрицание, човечност и безгранична любов към хората. В изказването си президентът припомни и думите на министъра на просвещението през 1917 г. Петър Пешев, който определя откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ като „важна държавна задача“, а осигуряването на качествено и достъпно здравеопазване за всеки български гражданин остава важна държавна задача и днес.
B70W9252
Церемонията по повод отбелязването на 100-годишнината от създаването на Медицинския факултет и Медицинския университет в София се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата. Най-старото училище за висше медицинско образование в България е създадено през 1917 г. като факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 1950 г. се утвърждава като самостоятелна образователна институция. За изминалите 100 години своето образование по медицина у нас са получили близо 40 000 лекари, от които чужди граждани от над 80 страни.


Share Follow

Leave A Reply