„С тези 100 000 000 лева за възнаграждения, предвидени в бюджета, ще можем да вдигнем заплатите и в същото време ще има пари да привлечем още 1300 души военнослужещи.“ Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседание на парламентарната комисия по отбрана.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Красимир Каракачанов заяви, че е доволен от бюджета на фона на това, което е било през последните години, защото от 2013 г. средствата на Министерството на отбраната за заплати не са били увеличавани. Военният министър добави, че според него няма да е справедливо, ако се говори за увеличение в проценти, защото това означава на едни увеличението да е от 60 лева, а на други – с 200 лева. Той обясни, че се търси вариант, в който заплатите да се увеличат с определена сума, за да е по-справедливо. Каракачанов обясни, че има работна група, която се занимава с този казус.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната коментира и темата за обектите с отпаднала необходимост да бъдат охранявани. „Има обекти, които няма нужда да бъдат охранявани с жива охрана, а е по-добре да се сложи СОТ или да се свали въобще охраната“, обясни той и допълни, че това ще спести средства.
Пазарджик, джамия, радикален ислям
По време на заседанието на комисията военният министър заяви, че няма радикализация сред българските турци. Според него тя се наблюдава сред ромите и етническите българи-мюсюлмани. Депутата от ДПС Джейхан Ибрямов изрази тревога от публикация във в. „Българска армия“, в която се анализира радикализацията сред мюсюлманите у нас. Той изрази безпокойство, че подобни анализи могат да нагнетят негативни настроения към мюсюлманите в България и попита има ли такива данни за радикализация, при положение, че нито службите, нито правителството са излизали с такова становище.

Джейхан Ибрямов, снимка: канал 3

Джейхан Ибрямов, снимка: канал 3

„Това е изследване на един учен, не си представяйте, че вестникът идва на бюрото ми и ги цензурираме. По отношение на това, че правителството няма изявление, е така, но не сте прав, че службите нямат такива анализи. Истината е, че проявления има в гетата в циганските общности и в някои райони в Източните Родопи“, отвърна Каракачанов. По думите му ромите слагали бурките и пускали брадите заради пари. „Те слагат фереджета и пускат бради, защото в момента получават възнаграждения, но техните деца израстват в тази обстановка и утре може да направят проблемите, като в Белгия и Франция“, предупреди вицепремиерът по сигурността.
бурки
Каракачанов заяви, че подобни анализи не трябва да се използват за насаждане на настроения срещу мюсюлманите в България. „Тези, които създават конфронтацията, са се изучили в чужбина и дори в родния град на дясната ръка на Бин Ладен“, напомни той. Според Каракачанов по-добре да се говори и да се вземат мерки при наличието на такива проблеми, отколкото да мълчим. „Това не е отношение и не трябва да бъде отношение към различните религиозни общности. Утре може някоя друга общност да проповядва подобни настроения“, посочи още министърът на отбрана.


Share Follow

Leave A Reply