България отбелязва 28–ата годишнина от падането на престъпния комунистически режим от власт и поставянето на началото на демократичните промени у нас. На 10 ноември 1989 година се провежда пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия, на който от поста генерален секретар на партията е освободен Тодор Живков – човекът, управлявал еднолично страната в продължение на 33 години. Ден преди това в Германия е съборена Берлинската стена – тоталитарния символ на разделението и Желязната завеса.
Тодор Живков
Тодор Живков не е освободен по негово собствено желание. Напротив, той посреща новината с изключителна изненада. Живков е принуден да се оттегли от властта, като за основни организатори на промяната се смятат Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров и армията. Пленумът на ЦК на БКП взема и още едно важно решение – да предложи на парламента да освободи Тодор Живков и от поста председател на Държавния съвет на България. Негов наследник е Петър Младенов. Няколко дни по-късно – на 17 ноември, се премахват от Наказателния кодекс текстовете, които забраняват критиката към комунистическата партия, а месец по-късно БКП се отказва от еднопартийния модел на управление.
Берлинска стена
Истината е, че комунистическият режим у нас, а и изобщо, рухва под натиска на Запада и Съединените щати след изтощителната икономически Студена война. Истина е и че България по това време е във фактически фалит. Иначе член първи на Конституцията, който определя БКП като единствената партия у нас, е отменен чак на 15 януари 1990 година. По това време вече има и протести, най-вече на студентите.
10-ноември-преврат
Едва през юни 1990-а пък в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години управление на репресивния комунистически апарат.


Share Follow

Leave A Reply