„Прокуратурата е водила много разследвания на приватизационни сделки, но заради изтичането на давност е трябвало да ги прекрати. Затова от ГЕРБ предлагат промени в Конституцията, с които да се даде възможост на държавното обвинение да довърши или да започне нови такива разследвания. Народното събрание не е правораздавателен орган, но то трябва да даде инструментариума за това“, заяви пред телевизия „Европа“ народният представител от ГЕРБ Александър Иванов. Той подчерта, че ще търсят подкрепата на всички останали партии, включително и на Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова
снимка: БГНЕС

„Госпожа Корнелия Нинова поне на декларация е видно, че е била участник и е притежавала акции на едно от тези приватизирани дружества, била е в ръководството му, така че може би нейната експертиза ще е важна при промените, които искаме да внесем, защото дължим, както казах, всички политици дължим на българските граждани тази справедливост“, посочи Иванов. „Българите трябва да научат истината за приватизацията“, подчерта депутатът от ГЕРБ. „Нека прокуратурата, съдът, разследва, за да обясним на пенсионерите защо Сребърният фонд сега не е пълен, г-н премиерът спомена за тези 30 милиарда, които не са влезли в икономиката на България“, каза още депутатът от ГЕРБ.

пари

„Най-ударният период на приватизация е 1997-2000 година“, припомни Иванов. Тогава са направени 2 500 сделки, половината от които чрез РМД-та – работническо-мениджърски дружества. А те нямат стопански оборот и друг капитал. Александър Иванов изрази учудването си как подобна структура би привличала инвестиции и запазила работните места на хората.

снимка: avdet.org

снимка: avdet.org

„Като многократно специално за РМД-тата е правен реверанс – те са били субсидирани от държавата, натрупващите се задължения на дружествата, поради именно факторите, които изброих – те са нямали капитал, нямали са как да привлекат нов такъв, специално за иновации и развитите на дейността на дружествата. Така че един участник, участващ в приватизацията е бил субсидиран от държавата. За съжаление никой не си направи равносметка в края на този период – каква част от тези дружества, приватизирани, особено под формата на РМД-та, продължават да съществуват, функционират, работят, дават работни места, произвеждат брутен вътрешен продукт“, подчерта Александър Иванов. Според него трябва да се даде възможност на прокуратурата да разследва подобни сделки, и ако се открият и докажат престъпления – съдът да произнесе присъди.


Share Follow

Leave A Reply