„Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел.“ Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски” по случай предстоящия Празник на Сухопътните войски.
Румен Радев
„Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел“, коментира той. По думите му най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система. „Да видят, че наистина има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири като усещане в цялото ни общество. Тогава ще имаме успехи и когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите съграждани“, допълни президентът.

снимка: The Federalist Society

снимка: The Federalist Society

Румен Радев се съгласи с тезата на правителството, че липсата на нови препоръки е за отбелязване, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента. „Особено забележете – препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията“, отбеляза държавният глава.
подкуп корупция пари
„Докато гледаме кой какво е правил в миналото, в момента продължават да текат крупни обществени поръчки каза още президентът Румен Радев. На въпрос дали от ГЕРБ са иззели от президентската институция темата за корупцията с идеята за ревизиране на приватизационните сделки от Прехода, той отговори: „Няма как да изземат никаква инициатива. Тук говорим за две различни неща – едното е преглед на миналото, за което наистина партия ГЕРБ настоява и което аз приветствам. Но много по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето, защото, докато гледаме кой какво е правил в миналото в момента продължават да текат крупни обществени поръчки. Какво правим с тях и какви механизми ние в бъдеще ще разкриваме, ще пресичаме и ще преследваме корупционните престъпления“, коментира държавният глава.
ограда, граница
По повод тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, Румен Радев коментира: „Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани – дали вложеното до момента и влаганите средства, изпълняват своето предназначение. Ето тук трябва да търсим наистина един много реалистичен отговор“. В отговор на журналистически въпрос дали е гледал филма на депутата от БСП Елена Йончева „Граница“, президентът отговори, че все още не е, но ще го гледа.


Share Follow

Leave A Reply