„Нормализирането на отношенията между Русия и Европейския съюз отговаря на общите интереси“, заяви руският президент Владимир Путин след среща в Сочи с чешкия си колега Милош Земан. Земан призова Русия и западните страни да се откажат от взаимните санкции. „Въпреки санкциите икономическото сътрудничество (между Чехия и Русия) се развива. Това обаче не означава, че съм се примирил със санкциите. Знаете, че отдавна съм техен противник. Това се отнася както за санкциите на ЕС срещу Русия, така и за руските санкции срещу ЕС. В един момент на това трябва да се сложи край“, каза чешкият президент.

Владимир Путин и Милош Земан, снимка: БГНЕС

Владимир Путин и Милош Земан, снимка: БГНЕС

Путин запозна Земан с позицията на Русия за уреждането на кризата в Украйна, а също с резултатите от срещата си със сирийския президент Башар Асад вчера. „Почти 98% от територията на Сирия е под контрола на правителствените сили и огнищата на съпротива на терористите бързо намаляват“, каза руският държавен глава. По думите му тези успехи са постигнати „под ударите на руските Въздушно-космически войски и сирийските съюзници“. Във връзка със срещата между Путин и Асад, когото нарече „демократично избран президент“ на Сирия, Земан заяви: „Вие победихте в Сирия. Асад владее практически цялата територия на Сирия с изключение на някои малки части“, каза на руски език чешкият гост.

Владимир Путин и Башар Асад, снимка: БГНЕС

Владимир Путин и Башар Асад, снимка: БГНЕС

Руският президент заяви, че приоритетно внимание при разговорите с чешкия му колега е било отделено на икономическите връзки. Земан отбеляза, че в резултат на посещението на чешката делегация Русия и Чехия ще подпишат 13 документа за сътрудничество в икономическата сфера на обща стойност около 20 милиарда долара. На срещата руският президент е изразил пред чешкия си колега признателност за грижовното отношение и уважението към руските военни паметници в страната му.


Share Follow

Leave A Reply