„С дуалното обучение имаме шанса да възвърнем част от доверието към професионалното образование“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на националната конференция „Дуалното образование – път на възможностите“. Форумът се организира от Министерството на образованието и науката и от проекта за дуално обучение ДОМИНО в сътрудничество с Представителството на Европейската комисия в България.

снимка: Радио Бинар

снимка: Радио Бинар

„Трябва да използваме позитивните нагласи към професионалното обучение, като доверието към него е както от образователните институции към бизнеса, така и от бизнеса към образователните институции, но и от страна на родителите и учениците към професионалното обучение“, каза министър Вълчев. „Факт е, че то загуби част от репутацията си, превърна се малко в непрестижна опция, която беше оценявана като недостатъчно перспективна от гледна точка на житейските и професионалните възможности за реализация на отделното дете“, заяви образователният министър.

снимка: SSSS Immigration

снимка: SSSS Immigration

Красимир Вълчев отбеляза също, че е факт, че бъдещето е динамично и не се знае какви професии ще съществуват занапред, но добави, че все повече децата, които ще влязат в работната сила през следващите десетилетия, ще се учат в движение и чрез работа. „В този смисъл дуалното обучение е този път, който ще ни помогне, дори тази ключова компетентност – да се учим постоянно, да подобрим в по-голяма степен. Това е компетентност, която не можем да придобием чрез традиционните дисциплини или чрез нито един учебен предмет“, каза министър Вълчев.


Share Follow

Leave A Reply