Руският сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов е обвинен в пране на пари с цел укриване на данъци във Франция. 51-годишният Керимов, който е един от най-богатите в хора в Русия беше арестуван в понеделник вечерта в Ница.

Прокурорът по делото Жан-Мишел Претр заяви, че Керимов ще трябва да предаде руския си паспорт във френската полиция и да плати гаранция от 5 млн. евро, за да не остане в ареста. Макар че излиза на свобода, той остава под съдебен контрол и не може да напуска пределите на департамента Алп Маритим до края на следствието.Русия Кремлин Москва

От Кремъл заявиха, че ще направят всичко възможно да защитят правните му интереси и напомниха, че той има дипломатически имунитет. Според тях Керимов е влязъл във Франция именно с дипломатическия си паспорт. Някои руски медии обаче пишат, че той е използвал личният си документ за самоличност, тъй като визитата му не е била официална. Френски съдебен източник коментира, че в центъра на разследването срещу руския сенатор е придобиването на няколко луксозни недвижими имота на френската Ривиера чрез фиктивни компании, което би дало възможност на Керимов да си спести данъци, дължими на френската държава, уточнява Ройтерс.

Семейството на Керимов контролира най-големия производител на злато в Русия-компанията Полюс с приходи от 6 милиарда и 300 милиона долара. Керимов е сенатор в горната камара на руския парламент, и е един от двамата представители на република Дагестан в региона на Северен Кавказ. До миналата година той притежаваше и футболния клуб Анжи Махачкала, който стана известен със скъпите си трансфери, един от който беше за камерунския нападател Самуел Ето’о.


Share Follow

Leave A Reply