„Ние нямахме за цел с филма „Граница“ да покажем нелегалното преминаване, а корупционната схема, която е извършена със строителството на това преградно съоръжение. Внесли сме сигнал до ДАНС и Прокуратурата. В момента тези сигнали се разследват. Днес ще дадем филма на президента, министър-председателя и главния прокурор, а вчера предоставихме преведено копие на посланиците на ЕС.“ Това заяви пред БТВ народният представител от „БСП за България” Елена Йончева, която е и автор на разследващия филма „Граница”, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
еленай йончева2
„Ние не сме били до оградата, за да бием шамари, да пускаме или да спираме мигрантите. Затова потърсихме най-близкия патрул на Гранична полиция и след като не го открихме, се върнахме. Част от мигрантите бяха преминали.” Това отговори Елена Йончева по повод думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че ако той е бил, щял да бие два шамара на мигрантите и да ги върне обратно. По повод твърдението на вицепремиера Валери Симеонов, че е провалила акция за залавяне на трафиканти, народният представител коментира, че това е абсурдно, защото очевидно от Гранична полиция не са знаели за акцията, тъй като им е било нужно между 25 – 30 минути да локализират къде се е намирала, за да отидат, след като им е сигнализирала за преминаващите мигранти.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

Йончева показа снимка, правена преди два дни, заради думите на вицепремиера, че всичко по оградата е било поправено, на която се вижда, че оградата е паднала. „Непрекъснато ни подвеждат и лъжат, когато стане дума за въпроси дори за националната ни сигурност. Това съоръжение не е просто една тел. Става дума за търговия с националната ни сигурност. Продават ни по най-евтиния начин”, категорична бе тя. Елена Йончева каза още, че и BBC са правили разследване у нас и са констатирали същите факти, които тя представя във филма.
Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

„Съвсем нормално е, когато един министър-председател каже, че в парламента има наркотрафикант, да каже кой е. Да даде информация в прокуратурата. Затова внесохме сигнал и до главния прокурор. Думите на министър-председателя трябва да тежат. Той не може да говори сутрин една, на обед второ и вечер трето”, каза Йончева.
Димитър Главчев
На въпрос, дали за БСП е победа оставката на Димитър Главчев, народният представител от левицата заяви, че това е позор за европейски парламент, в който се отнема думата на лидер на най-голямата опозиционна партия без основание. „Г-н Главчев не си подаде оставката, защото са осъзнали какво са направили, а за да няма скандал пред Европа. Това стана, след като изпълнителната власт влезе в парламента и нареди на законодателната г-н Главчев да си подаде оставката”, коментира тя.


Share Follow

Leave A Reply