БСП поиска изслушването на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков заради нерегламентирано подслушване на магистрати, политици и журналисти с цел сплашване. Това каза на брифинг в парламента Славчо Велков – депутат от ПГ на „БСП за България“, член и зам.-председател на Комисията за контрол над службите и прилагането на специални разузнавателни средства.

Славчо Велков, снимка: YouTube

Славчо Велков, снимка: YouTube

„Ще изпълним стриктно нашите отговорности, свързани с опазването на класифицираната информация, и няма да дадем какъвто и да е повод за спекулации. Вчера следобед беше проведено редовното заседание на Комисията за контрол над службите. На заседанието присъства представител на ВСС – г-н Магдалинчев, главният прокурор на България г-н Сотир Цацаров, зам.-министър на вътрешните работи, председателя на ДАНС и други колеги. Предметът на вчерашното заседание беше изслушване и приемане на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Докладът беше представен от г-н Бойко Рашков – ръководител на бюрото“, коментира Велков и уточни, че докладът е бил единодушно приет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Тоест дейността на Бюрото през 2016 г. беше одобрена от Комисията. В хода на заседанието бяха поставени и въпроси към г-н Рашков, като един от тях беше свързан с изявления по медии от средата на август т.г. за нерегламентирано подслушване на цитирам „политици, магистрати и журналисти с цел сплашване“. Г-н Рашков отговори общо на въпроса, предвид факта, че не беше подготвен за него, без да конкретизира имена“, допълни депутатът.

снимка: vecer.mk

снимка: vecer.mk

„Във връзка с факта, че констатираме тревожни факти и данни около това изявление и около дейността на Бюрото, свързана включително с процеса, процедурата на съхранение на резултатите от прилагане на СРС, в това число унищожаване и неунищожаване, и възможност за нерегламентирано използване впоследствие, и във връзка с трудностите и пречките, които среща Бюрото, видно от доклада, искаме изслушване на ръководителя на Националното бюро г-н Бойко Рашков на закрито заседание в зала в периода 29 ноември – 2 декември“, каза още Славчо Велков.


Share Follow

Leave A Reply