„Темите за дигиталната сигурност са изключително важни в съвременния свят. България изпълнява ангажиментите си в тази посока и съм убеден, че страната ни ще може да се справи с това предизвикателство.“ Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при откриването на Есенен колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на партията. Двудневният форум се организира съвместно от Жени ГЕРБ и Фондация „Конрад Аденауер”. Пред присъстващите Цветан Цветанов изнесе лекция на тема „България – територия на сигурност и свързаност. Управленската програма на ПП ГЕРБ – национална политика с четиригодишен хоризонт и посока Западни Балкани”.
4
„Когато говорим за киберсигурност и за дигиталното пространство – за нас е радост и чест, че Мария Габриел зае такъв важен ресор в Европейската комисия – еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. На 18 и 19 март 2018 година, когато в София ще се съберат представители на всички национални парламенти от Европейския съюз и представители от Европейската комисия, освен приемането на механизма за парламентарен контрол на Европол, ще говорим точно за дигитализацията, за сигурността и за това как можем да противодействаме на кибератаките в Европа и целия свят“, заяви Цветан Цветанов. Той допълни, че вече има потвърждение от еврокомисар Мария Габриел и еврокомисар Кинг, който отговаря за киберсигурността, че ще присъстват на този форум в България, организиран във връзка с председателството на страната ни.
Мария Габриел
„Много е важно да говорим за Западните Балкани, да говорим за тази свързаност, защото тя също е част от сигурността“, подчерта още заместник-председателят на ГЕРБ. Той припомни, че в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи през 2010-2011 година е започната много важна инициатива за международна академия за разследване на киберпрестъпност. „Това вече стана практика и можем да ползваме най-добрия опит на нашите евроатлантически партньори. На базата на тази свързаност можем да изградим една защитена платформа“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.
компютър, кибератака
Цветанов допълни, че в тази посока са били проведени разговори с представителите както на специалните служби, така и на Европейската Комисия в лицето на еврокомисарите Габриел и Кинг. Според Цветанов трябва да се търси възможност за допълнителен бюджет, който да гарантира стандарта за преноса на база данни, защото чувствителната информацията, която се обменя между държавите-членки, трябва да бъде защитена. Председателят на ПГ НА ГЕРБ благодари на председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, на фондация „Конрад Аденауер“ и на Община Пловдив в лицето на инж. Иван Тотев за отличната организация на конференцията.


Share Follow

Leave A Reply