ПГ на БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. „ГЕРБ и ОП скриха дебата по обсъждането на Бюджет 2018 от българските граждани“, заяви той. „Противопоставяме се на поредния опит за неглижиране на Народното събрание. Това се превръща в политика на ГЕРБ. Беше ни обяснено, че няма смисъл да се правят предложения в бюджета, защото щели да бъдат необвързани“, коментира Жельо Бойчев.

конституционен съд

„Властта в България произтича от народа, а оттам от парламента. Не може министър Горанов да налага волята си на Народното събрание. БСП категорично ще се противопостави на тенденцията от страна на ГЕРБ непрекъснато да обезличава парламента“, посочи той. „Предложението на Васил Антонов беше прието, но в крайна сметка с окончателното гласуване, то не се съдържа в бюджета“, обясни депутатът.

Васил Антонов, снимка: dariknews.bg

Васил Антонов, снимка: dariknews.bg

Депутатът Васил Антонов от БСП, чието предложение за отпускане на 1,130 млн. лева за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир първо беше прието, а после отхвърлено при гласуването на бюджета вчера, коментира: „Успешен е опитът Народното събрание да бъде превърнато в мокър печат към министъра на финансите“. „Чл.6 с предложението ми е действащ и това е причината, поради която ще дадем процедурата на Конституционния съд“, заяви той.

Драгомир Стойнев, снимка: БГНЕС

Драгомир Стойнев, снимка: БГНЕС

„Трябва да защитим честта и достойнството на българския парламент, няма да се обръщаме за помощ към държавния глава. Сами ще извървим този път“, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в отговор на въпрос дали БСП ще се обърне към президента Румен Радев да наложи вето на Закона за държавния бюджет. „Веднъж завинаги трябва да се разбере, че България е парламентарна република. Правителството е избрано от парламента и то служи на народа“, заяви той.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Менда Стоянова за решението на БСП да сезира КС: Става дума за див популизъм и нищо повече

Leave A Reply