„Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото“, коментира пред БНТ зам.-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Тази седмица той представя дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната.

A logo of the European currency Euro stands in front of the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main on June 6, 2013, 2013. The European Central Bank held its key rates unchanged, as widely expected, at its regular monthly policy meeting. The bank's new headquarter is to be finished in 2014. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

Очакванията на ЕК за българската икономика през 2018 е, „че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3,8 – 3,9 процента тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна“, коментира Домбровскис.

epa06245854 Valdis Dombrovskis, European Commission Vice-President and Commissioner for the Euro and Social Dialogue, gives a press conference on the Commission's initiative to boost apprenticeships in Europe, in Brussels, Belgium, 05 September 2017. Dombrovkis said the propopsals were aimed to improve training experiences in apprenticeships to make both employers and learners benefit from it. During news conference Dombrovkis rejected all questions by journalists on the Catalonia independence referendum and the implications for an EU-Catalonia relationship. EPA/OLIVIER HOSLET

EPA/OLIVIER HOSLET

По отношение времевата рамка за присъединяване на България към еврото, Домбровскис счита, че „на този етап не може да говорим за конкретна дата. Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или т. нар. чакалня на еврозоната. Като се има предвид, че българският лев е обвързан с еврото това не би трябвало да е много трудно. След това две години се намирате в чакалнята. През това време ние оценяваме процесите на номинална конвергенция, после има още една година, през която трябва да се вземе окончателното решение и да се извърши практическата подготовка. Т.е бих казал, ако всичко е както трябва, ви трябват три години от момента на влизането в чакалнята.

„В момента работим върху това за довършим икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще представим пакета от мерки. Основната идея е да направим еврозоната по стабилна и устойчива срещу потенциални бъдещи икономически шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ осигурим фискална стабилност“, обясни той.Еврозона

„Предвиждаме също така създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Ще засилим подкрепата за структурните реформи в държавите членки. Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд“, добави зам.-председателя на ЕК.

Създава се предприсъединителен инструмент, а България при въвеждане на еврото може да очаква активна подкрепа. „На първо място говорим за техническа помощ, но в някои случаи може да става дума и за финансово подпомагане. Но искам да наблегна на това, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място. По-скоро искаме да покажем, че Европейската комисия действа проактивно. Преди казвахме „Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а ако не работят – пак е добре“. Сега искаме да кажем на тези страни, които активно работят за въвеждане на еврото – вие може да разчитате на активната подкрепа на Европейската комисия“, обясни Валдес Домбровскис.


Share Follow

Leave A Reply