„По отношение на борбата с корупцията исканията за специални разузнавателни средства (СРС) са толкова малко, че лично аз не мога да си обясня създаването на орган, който да се занимава специално с нея“,  заяви директорът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в Народното събрание по време на дебата по доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та за 2016 г. „Досега службите, които са имали възможност да противодействат на корупцията,какво им пречи и сега чрез СРС да помагат в тази борба“, запита той. „Само насочвам вниманието към тази точка от доклада“, бе лаконичен Рашков.

снимка: vecer.mk

снимка: vecer.mk

В началото на изказването си той заяви, че иска да засегне въпроси, които не са намерили място в доклада, защото той по принцип се отнася до обобщени данни. „Смятам, че е крайно време да се поставят на обсъждане някои въпроси. Има сериозно подобрение на дейността на бюрото и по друг начин стоят процедурите по отношение на тайното наблюдаване на хора, в сравнение с периода, когато не беше структурирано бюрото и в тази сфера цареше абсолютен хаос. Процедурите в нашата страна след 2015 г. бележат едно редуциране, на стабилизиране на броя на прослушваните лица. Да си припомним, че България е осъдена в Европейския съд през 2007-2008 г. за прекомерно използване, с оглед мащабите на страната, на тези тайни способи за контрол на хората“, каза той.

снимка: New York Post

снимка: New York Post

„СРС-та са необходимо зло при противодействие на престъпността и е добре, че сме въвели законност в тази деликатна сфера“, подчерта Рашков. „В доклада се обръща внимание на приоритетния контрол чрез СРС на организираните престъпни групи, в много голям процент и от това излиза едва ли не, че тук организираните престъпни групи заемат съществена пространство“, поясни той. „За сравнение – в настоящия момент в Германия има около 300 дела за тероризъм, у нас няма такива случаи“, подчерта Рашков. „Имаме стотици сигнали за нарушения“, отговори той на въпрос на депутата Таско Ерменков.

снимка: PropertyGuru

снимка: PropertyGuru

През 2016 г. в Бюрото са образувани 88 преписки за проверка на не/правомерността на прилагането на СРС, пише в доклада. От тях 81 са по сигнали на граждани, между които петима депутати от 43-тото Народно събрание, 13 магистрати и деветима адвокати. В два случая Бюрото се е самосезирало. От други институции (съдилища и Държавна агенция „Технически операции”) са препратени по компетентност пет сигнала. През 2016 г. петима граждани са уведомени, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС-та, включително четирима магистрати. Прокуратурата и други органи са сезирани за 11 случая за неправомерно прилагане на СРС-та или за неправилно съхранява/унищожаване на придобитата чрез тях информация, пише в доклада.

Валентин Радев

Валентин Радев

„МВР не е използвало нерегламентирано специални разузнавателни средства“, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на дебатите. Министърът заяви, че 70 % са одобрените случаи за използване на СРС. Според него ефективността от използването им е около 20 %. Валентин Радев допълни, че заявители на СРС са главните дирекции на МВР, Софийската дирекция на вътрешните работи (СДВР) и всички областни дирекции на МВР. „Те заявяват съответните СРС. Ние искаме СРС само за тежки умишлени престъпления. Не делим хората на политици, журналисти, или други“, подчерта министър Радев.

снимка: БНР

снимка: БНР

„Бе нарисувана една апокалиптична картина на масови нарушения, в която институциите общо взето мълчат, а Националното бюро се оказва единствената институция, което познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Моите уважения, но това не е така“, каза главният прокурор на България Сотир Цацаров. „Нямах намерение или желание да се изказвам, не защото нямам какво да кажа, а защото ние имаме само статут на гости“, посочи той. „Не мога да не отговоря на някои неща, за които бяха изнесени факти – дълбоко неверни, за съжаление“, заяви главният прокурор.

Цацаров

„За наше съжаление, поне 80% от това, което се чу в залата, имаше политическа окраска. Това, което трябваше да има юридическа окраска, при цялото ми уважение към колегите, бе лишено от доста юридическа окраска“, коментира той. „Оказа се, че институциите тънат в мълчание, на няколко пъти бяха отправени упреци за мълчание и към мен“, посочи Сотир Цацаров и допълни, че няма сигнал на бюрото, който да не е получило отговор под формата на прокурорско постановление.

СЪД1

„Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти“, каза още главният прокурор. „Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има“, коментира Цацаров. Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни. „Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души“, поясни Цацаров.

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов


Share Follow

Leave A Reply