Председателят на правната комисия Данаил Кирилов намекна, че настоящият председател на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков няма да получи втори мандат. Това се случи, след като парламентът гласува годишния доклад за работата на бюрото. В хода на дебатите Рашков критикува работата на прокуратурата и ДАНС, като дори пряко ги обвини в опит за блокиране на работата на бюрото. В същото време Цацаров не отрече, че е поискал на бюрото да бъде отнета възможността да се запознава с материалите, които обосновават искането пред съда за прилагане на СРС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В края на няколкочасовото заседание депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е гласувал против доклада, тъй като Рашков е направил опит да го политизира. Без да споменава името му, Кирилов, който преди да премине в десния политически спектър, беше част от левицата, заяви, че се създава внушение за масово подслушване. Малко преди това същата теза беше лансирана от главния прокурор Сотир Цацаров. Според Кирилов шефът на бюрото е изразил свое мнение, като мнение на целия орган, който обаче е колективен и не било ясно какво е мнението на останалите членове. „Този случай беше брилянтен пример на политическа злоупотреба“, заяви Кирилов и допълни, че до този момент не е имал лични впечатления за Бойко Рашков. След като вече имал такива, той заяви, че „живот и здраве ще доживеем друга процедура“ за избор на ръководство на бюрото.

Цацаров

Преди това Бойко Рашков каза, че практиката от случая „Червей“, заради който в съда беше изправена бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, продължава да се прилага. Има случаи, в които СРС-та се прилагат значително над законно установения срок от 300 дни. Той посочи „схеми“, при които подслушване се прилага от ДАНС, а след като изтече законовия срок, прокуратурата иска разрешение за СРС по същия случай. Така се стигало до прилагане на СРС като се заобикаля законът и подслушвания се прилагали и до 480 дни.


Share Follow

Leave A Reply