И днес лекари, медицински сестри и санитари от Пирогов излизат на протест пред лечебното заведение с искане за оставката на директора на болницата проф. Асен Балтов и останалата част от ръководството.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Протестиращите ги обвиняват в лоша кадрова политика, намаляване на доходите на персонала и нарушаване на трудовото законодателство. Според тях се прави умишлено преструктуриране на звена, за да може персоналът да подписва нови трудови договори, в които има 6-месечен изпитателен срок, по време на който те могат да бъдат освободени.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Протестиращите твърдят също, че за сметка броя на медицинския персонал, се назначават ненужно много хора в администрацията на здравното заведение и то на прекалено високи възнаграждения. Медиците изпратиха исканията си в писмо до здравния министър Кирил Ананиев, а след сигнала им е започнала проверка в болницата на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В четвъртък ръководството на „Пирогов“ излезе с декларация, се която се отричат твърденията на протестиращите и се посочва, че това е опит да се урони престижа на лечебното заведение. Отхвърлени бяха категорично обвиненията за увеличаване на дълговете на болницата – напротив, те намалявали. Отречено беше и твърдението, че медици са подписвали декларации с нов изпитателен срок, защото никога не е издавана заповед за промени в структурата на болницата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Освен това персоналът е получавал заплатите си винаги навреме. Когато финансовото състояние е позволяло е давано и допълнително материално стимулиране, изплащано също в срок. От ръководството съобщиха, че протестите са на фона на увеличаване на лимита от средства, които „Пирогов“ може да получи от здравната каса, което ще даде възможност и за по-високи заплати.


Share Follow

Leave A Reply