„Никога не сме казвали, че онкоболните няма да се лекуват.“ Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с президентското вето за част от бюджета на НЗОК за 2018 г. По думите му дебатът в пленарна зала за ветото на държавния глава е бил безсмислен. Според Цветанов БСП умее само да употребява хората. „Те се заиграват с най-гадното нещо, това е страховете на хората“, коментира Цветанов. Той поднесе извинение на заместник-председателя на БСП Стефан Данаилов, ако е бил засегнат по време на дебата и отчете, че той е достоен и невероятен човек.
НЗОК
Цветан Цветанов обърна внимание, че бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 400 млн. повече. „Общият бюджет за здравеопазване е 4, 70 млрд. 300 млн. лв. отиват за онкоболните, 70 % са за иновативни лекарства“, каза той и поясни, че мораториумът е бил наложен, за да се спре източването на Здравната каса. Според него в противен случай са щели да се облагодетелстват кръгове, които изнасят тези лекарства. „В диалог можем да решим проблема за всеки конкретен случай, за да могат да се харчат пари по предназначение“, коментира Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ изтъкна, че депутатите Лъчезар Иванов и д-р Даниела Дариткова са съдействали за транспортирането на онкоболно дете в Германия.

снимка: Financial Tribune

снимка: Financial Tribune

„Трябва да изградим система, в която да ограничим изразходването на средства по незаконен начин. Важно е да има профилактика, контролни прегледи, техника, която да може да направи необходимата диагноза“, посочи Цветанов.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По повод заявката на държавния глава за вето върху Антикорупционния закон, Цветанов обърна внимание, че президентът се изказва по закон, който не е приет.
„Това нормално ли е за президентската институция? Той още се дебатира, ние не знаем какви ще бъдат членовете, които ще бъдат приети“, каза Цветанов и призова държавния глава да чете и пита повече.
снимка: turako.ru

снимка: turako.ru

„България ще бъде приета в Шенген през 2018 г., каза още заместник-председателят на ГЕРБ. Той обясни, че е убеден, че приемането на България в Шенгенското пространство ще се случи през следващата година, заради оценките на всички държави от ЕС и декларацията на Европейския парламент. „Смятам, че това е напълно реалистично и възможно“, заяви Цветанов.
Нинова БСП
По отношение на вота на недоверие, внесен от БСП и ДПС, Цветанов изтъкна, че има стабилност в правителството. „Каузата е председателството. Интересът ни е сигурността и развитието на региона. Това можем да го направим заедно, защото и опозицията може да спечели от това нещо. Виждате какъв популизъм беше с покачването на водата. Имаме КЕВР, който се назначава от българския парламент, Корнелия Нинова отива и оглавява протест“, каза Цветанов и подчерта, че вотът на недоверие няма да мине и няма да разклати правителството.
председателство, България, Съвет на ЕС, лого
Цветанов прогнозира, че този акт на опозицията ще създаде усещане, че по време на председателство България не е единна. „Не мога да разбера, кога са искрени БСП. Онзи ден излизат и говорят, че трябва да се обединят като обща позиция за Шенген. Три седмици преди това Елена Йончева прожектира своя филм, за да дискредитира държавата ни“, посочи той. По думите му лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът Румен Радев не са национално отговорни политици. Според Цветанов държавният глава Румен Радев е известен сред хората като „президентът вето“.


Share Follow

Leave A Reply