ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет. Искането е за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет. Текстът касае средства за ремонт на „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир, които бяха прегласувани няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жалбата внесоха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, секретарят на групата Филип Попов, депутатът проф. Румен Гечев и други. Документът е подписан от 65 народни представители.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Атакуваме процедурата за държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата. Бойчев обясни, че БСП е против процедурата на приемане на чл. 6-ти, който касае средствата за храм-паметника „Ал. Невски“ и Зогарфаския манастир. „Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата за приемане на този бюджет. Това беше една голяма битка в парламента“, подчерта Бойчев.

Жельо Бойчев

Жельо Бойчев

„Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, защото видите ли, нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушава финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително“. каза той. Той обърна внимание, че България е държавна република и че бюджетът се приема от Народното събрание. „Ние искаме да осмислим и изпълним със съдържание тази процедура“, допълни Бойчев.


Share Follow

Leave A Reply