„От шест месеца насам, работна група на ВМРО и ГЕРБ подготвя Закона за доброволната военна служба. Той е част от подписаната между двете партии програма за управление и през новата година трябва да влезе в парламента“, съобщи в Русе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Става дума за онези младежи и девойки, които са навършили 18 годишна възраст и имат желание доброволно да служат, да могат да го направят. Трябва да се определи период от 6 или 9 месеца, или по-дълъг. Има много млади хора, които желаят да служат доброволно, както и родители, които искат да пратят децата си да получат някакви знания и умения, а не да стават професионални войници”, обясни Каракачанов. Идеята е те да служат известно време, да се научат на боравене с оръжие, да стрелят, на дисциплина, това би следвало да бъде уредено първо със закон

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Сега, ако някой млад човек иска да отиде и да служи половин или една година, не може да го стори, защото трябва да подпише договор минимум за три години като кадрови войник. Това би решило и въпроса с военната подготовка на младото поколение и би допълнило недокомплекта във въоръжените сили на България, който е 5500 души. Ще се ползва материалната сегашна военна база, която ще бъде достатъчна да поеме доброволните войници”, заяви вицепремиерът.
войници, учениеПо думите на Симеонов в момента се работи и по въвеждането на военно обучение в 10 и 11 клас на училищата, което се очаква да стане още от тази есен. „Моята амбиция е от септември 2018 г. да има военно обучение и в училищата, надявам се тогава да влезе в действие и Законът за доброволната военна служба”, каза Каракачанов. Логиката на доброволната служба ще бъде всеки да е близо до родното си място, затова в градове като Русе, където бившите военни поделения са били унищожени, материалната база ще трябва да се възстанови, посочи Каракачанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Вицепремиерът не се е отказал и от идеята си за въвеждане отново на задължителна наборна военна служба в България. „Убеден съм, че ще дойде време и за наборната служба, защото времето в което живеем, целият свят налагат това. Дори страни като Финландия, Швеция, Норвегия, които не са заплашени от нищо и са далеч от точките на конфликти в света, далеч от ислямския свят, който генерира напрежение, това се въвежда. В една Австрия в която има наборна военна служба 9 месеца, вече се коментира дали не трябва да я направят 1 година. Германия, която няма такава, обсъжда въвеждането й. Тази тема все по-широко се обсъжда, надявам се, че и в България ще има трезв поглед по този въпрос. Преди 2 години внесохме този закон в миналото Народно събрание. Тогава с лозунги и общи приказки той беше отхвърлен, но нещата се променят”, заключи Каракачанов.


Share Follow

Leave A Reply