„От началото на 2017г. до момента през болницата са преминали 214 хил. пациенти“, каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов по време на брифинг във връзка с коледните празници. А близо 2000 души са потърсили помощ в „Пирогов“ през коледните празници, стана ясно по думите на Балтов.Той поясни, че през годината болницата отново е поела най-тежките случаи от София и България. „Режимът на работа на нашата институция дава сигурност на пациентите и всички знаят къде могат да търсят помощ 365 дни и 24 часа в денонощието“, коментира той. Проф. Асен Балтов допълни, че от началото на 2017г. до момента са преминали 214 хил. пациенти, от които приети за лечение са 44 хиляди.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Проф. Балтов отчете, че в сравнение с 2016 г. пациентите през тази година са с 3 хил. повече. „До момента през болницата са преминали 8 900 неосигурени лица, а само за последните четири дни – 127 души. Прави впечатление, че се увеличава броят на пациентите над 65 години“, каза той и уточни, че те са с 1500 повече спрямо 2016г. „Първо нацията застарява. Това са пациенти, които изискват много по-сериозни грижи, по-трудни са за обслужване, по-енергоемки, повече комплексно и продължително лечение. Това е една от силните страни на „Пирогов“, обясни изпълнителният директор на болницата.

снимка: Financial Tribune

снимка: Financial Tribune

„През празничните дни трима души са приети в „Пирогов“ след употреба на антифриз, а осем са приети заради злоупотреба с алкохол“, каза още проф. Асен Балтов. Той обясни, че употребилите антифриз са настанени в токсикологията. Проф. Балтов разказа, че те са погълнали антифриза поради невнимание, тъй като шишето с него е било в близост до това с ракия. Директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ допълни, че едно семейство е настанено в болницата след отравяне при горене на въглища.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„За четирите празнични дни са извършени 60 оперативни интервенции“, посочи изпълнителният директор на „Пирогов“. Проф. Балтов поясни, че операциите са били по спешност и са извършени в различните комплекси на болницата: хирургия, травматология и неврохирургия. „За четирите празнични дни като цяло са преминали по-малко пациенти спрямо миналата година – 1900, но за сметка на това приетите са 300, което е с 30 пациенти повече спрямо 2016г.“, каза проф. Балтов. Той обясни, че в „Пирогов“ са търсили помощ пациенти в по-тежко състояние. По думите му най-натоварено през празничните дни е било в токсикологията, където са приети 41 пациенти.

проф. Асен Балтов, снимка: flashnews.bg

проф. Асен Балтов, снимка: flashnews.bg

„15 от тях с тежки алергични реакции. Травматологията обичайно си е натоварена, има няколко случая на ски травми, счупване на глезените. Като цяло са приети 90 пациенти, от които 71 в травматологията и 16 в специализираната клиника по хирургия на ръце“, каза той и уточни, че в хирургията патологията е обичайната. „Горе-долу цифрата е като миналата година – 30 пациенти. В неврохирургията също 30 – 5 след инсулт, около 10 след пътнотранспортни произшествия и травми в областта на главата“, коментира директорът на болницата. Той уточни, че през четирите почивни дни са приети шестима души с инфаркт. Проф. Балтов допълни, че девет деца са приети в детската противошокова зала, като възрастните в противошокова зала са били 17 души.


Share Follow

Leave A Reply