На 10 януари 1997 година България преживя едно от най-паметните събития в новата си история – обсадата на Народното събрание от протестиращи българи и последвалия побой от страна на полицията над невинни граждани. Събитията на 10 януари 97-ма белязаха началото на края на управлението на Българската социалистическа партия, съставила еднопартийно правителство след победата си на изборите в края 1995 година и довела страната до безпрецедентна икономическа и политическа криза.
10 януари 1997
Българите посрещнаха 1997 година с правителство в оставка и препускащ долар – в края на януари 1 долар струваше 3000 лева и се очертаваше продоволствена криза: по магазините нямаше стоки от първа необходимост. При тези условия Българската социалистическа партия реши да продължи мандата, като на мястото на подалия оставка като министър-председател Жан Виденов беше номиниран министърът на вътрешните работи Николай Добрев. В края на 1996 година пък Георги Първанов смени Виденов на лидерския пост в БСП.
10 януари 1997
На 10 януари 1997 година все още действащият президент Желю Желев отказа да връчи на Николай Добрев мандат за съставяне на ново правителство на БСП. В ранните часове на деня парламентът беше обкръжен от десетки, ако не и стотици хиляди протестиращи граждани, които настояваха за разпускане на Народното събрание и предсрочни избори. Започна национална политическа стачка, оглавена от обединената опозиция, в която влизаха СДС, БЗНС, ДПС и почти всички политически сили извън левия спектър.
10 януари 1997
Вечерта на 10 януари протестиращите се опитаха да проникнат в сградата на парламента, но атаката беше отблъсната от полицията със сила и сълзотворен газ. В късните часове на 10 януари при вече успокоена обстановка и намалял брой на протестиращите полицията атакува, за да изведе депутатите от БСП, останали блокирани в сградата на Народното събрание. Без видима нужда полицейските части, докарани и от други части на страната, биха невинни граждани, като ги преследваха дори по съседните на парламента улици. При побоя пострадаха десетки граждани, включително бившият министър-председател Филип Димитров.
10 януари 1997
Събитията около парламента доведоха до ескалация на напрежението и до масови протести в цяла България. На 28 януари 1997 година новоизбраният президент Петър Стоянов, встъпил в длъжност на 22 януари, изпълни задълженията си по Конституцията и връчи на Николай Добрев мандат за съставяне на ново правителство на Социалистическата партия. Под натиска на протестите Добрев върна мандата на 4 февруари и беше постигнато съгласие за предсрочни избори.
иван костов2
На 12 февруари президентът Стоянов назначи служебно правителство начело с тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски и обяви разпускането на Народното събрание. Заедно с това президентът насрочи предсрочни избори на 19 април 1997 година, спечелени по категоричен начин от Обединените демократични сили. Съставено беше правителство начело с Иван Костов, а от 1 юли 1997 година влезе в сила Законът за валутния борд, който фиксира съотношението 1000 лева за 1 марка (след деноминацията 1 лев за 1 марка). Така приключи най-мащабната политическа и икономическа криза в България след 1989 година, а събитията от 10 януари 1997 година определиха посоката на развитие на страната в следващото десетилетие. В резултат на тези събития България подаде молби за членство в ЕС и НАТО и в крайна сметка беше приета и в двете организации.


Share Follow

Leave A Reply