Чехите ще отидат до избирателните секции в събота, за да гласуват на първия тур на президентските избори, в който осем кандидати ще се опитат да заемат креслото на настоящия държавен глава Милош Земан, чиито предпочитания към дясна политика и топли отношения с Китай и Русия разделят общественото мнение. Изборите, които се очаква да се решат на втория тур след две седмици, придобиха характера на референдум за 73-годишния Земан, заемащ длъжността от 2013 година насам. Той подложи на остри критики миграцията от мюсюлманските страни и е привърженик на засилването на връзките на Чехия с Русия и Китай.

Милош Земан, президент на Чехия снимка: ЕРА/БГНЕС

Милош Земан, президент на Чехия
снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентската институция в Чехия разполага с ограничени правомощия, но и голямо влияние върху общественото мнение. Президентите имат основна роля при формирането на правителства. Анкетите показват, че настоящият президент е твърд фаворит за първия тур, но това може да се промени на втория, когато неговите опоненти ще се обединят срещу него, като най-вероятно негов опонент след две седмици ще е Иржи Дахош, който е водещият претендент на Земан, според последните проучвания. При победа на някой от противниците на Земан, Чешката република може да се приближи към мейнстрийма в ЕС, за разлика от съседите си Полша и Унгария, също бивши комунистически републики, чиито правителства са в сблъсък с Брюксел.

Владимир Путин и Милош Земан, снимка: БГНЕС

Владимир Путин и Милош Земан, снимка: БГНЕС

Бившият лявоцентристки министър-председател Земан зае категорично антиимигранстки позиции, отразявайки настроенията на мнозинството чешки граждани и получи подкрепата на крайнолявата и крайнодясната партия в Републиката. Той е привърженик на сближаването с Китай, като през 2015 година беше единственият Западен лидер, присъствал на грандиозен военен парад в Пекин. Топлите отношения на чешкия държавен глава с президента на Русия Владимир Путин не са тайна за никого и Земан е сред най-горещите критици на европейските санкции срещу Москва, наложени заради събитията в Украйна през 2014 година, защото според него те нанасят щети на европейския бизнес.

Андрей Бабиш

Андрей Бабиш

Гласуването на първия тур приключва в 15:00 българско време в събота, а резултатите се очакват малко по-късно. Изходът от вота може да има влияние върху шансовете на чешкия премиер Андрей Бабиш за формиране на правителство, въпреки че първият му опит да състави правителство на малцинството най-вероятно ще бъде бламиран от парламента следващата седмица.


Share Follow

Leave A Reply