„Очаквам подкрепа от парламента и премиера за въвеждане на доброволна военна служба.“ Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той участва в церемонията по изпращането на 35-ия военен контингент на НАТО в Афганистан. Красимир Каракачанов заяви пред медиите, че продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. „Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия, 500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, казаз вицепремиерът.
Каракачанов парад
„Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България“, посочи министър Каракачанов. Според него младите хора в България трябва да имат военна подготовка. „Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. Това би довело и до решаване на проблема с недокомплекта , защото една част от тях може да харесат и да останат на служба“, допълни Красимир Каракачанов. По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв., според военния министър.
Армия специални части граница
„За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия“, каза още вицепремирът Каракачанов. Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. „Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион“, допълни Каракачанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В отговор на журналистически въпрос за увеличението на заплащането за полицията, военният министър коментира: „Смятам за правилно целият сектор „Сигурност“- армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект.“ Според министър Каракачанов не би било правилно да се отпускат пари „само там, където някой вдига шум или прави протест“. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията“, допълни вицепремиерът. Той заяви, че и през следващата година ще има увеличение на заплатите на военнослужещите.


Share Follow

Leave A Reply