„Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Европейския парламент, където представи приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „По Западните Балкани има няколко варианта. Ние предложихме един, който не носи рискове за ЕС. Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има приети държави в ЕС“, подчерта Борисов. „Сега е точният момент, когато трябва да кажем на страните от Западните Балкани, когато могат да очакват да бъдат приети“, смята той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„В момента народите на Балканите искрено очакват, че накрая ще имат план за присъединяване към ЕС. България и Република Македония дадоха един истински пример, че с такт и добронамереност могат да решават проблеми и да не идват при вас с проблемите си. Договорът, който години се влачеше, беше подписан неотдавна и ратифициран тези дни от македонския парламент. Надявам се, че следващата седмица това ще го направи и българският“, каза Борисов. Българският премиер искрено се надява, че скоро ще се реши и въпросът за името между Македония и Гърция и Скопие много скоро ще стане член на НАТО и ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Борисов е категоричен, че трябва да се направят инвестиции в инфраструктурата на Балканите, за да имат бъдеще младите в региона и те да не се обезлюдят. „Ако ние не го направим, интересът, който има Русия, Турция, Китай ще го направят, защото имат интереси на Балканите“, добави българският премиер. „Сега е моментът да дадем перспектива на Балканите. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа“, категоричен е Борисов. „Изходът е европейска перспектива“, добави той и изрази надежда, че Таяни и Юнкер ще подкрепят тази идея.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Българският премиер коментира и отношенията с Русия и Турция. „Ще търсим нормализиране на отношенията с Русия, но това ще бъде общоевропейско решение“, заяви Борисов. Той смята, че трябва да се подпише споразумения с Турция, особено на фона на миграционната криза. Борисов призова за прагматични отношения с Анкара. „Ще се опитаме с много такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в ЕС“, подчерта Борисов. „Има няколко държави, в които са струпани много мигранти, други, които не искат да приемат такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата. Трябва да се направят сигурни центрове, близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат по своите родни места и да участват в тяхното възстановяване. Икономическите мигранти трябва да бъдат допускани до там, където има нужда от тях. Това са моите предложения по този проблем“, каза Борисов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Българският премиер се обяви в подкрепа на кохезионната политика. Според него България е готова за влизане в чакалнята на еврозоната, защото страната има много добри икономически показатели – ръстът на БВП е 4%. Борисов също така подчерта важността на единната отбранителна и енергийна политика за бъдещето на Евросъюза. „Убеден съм, че няма по-добри от нас“, каза той и изрази надежда, че Австрия, която ще бъде следващият председател на Съвета на ЕС, ще продължи политиките, които България е заложила.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

След премиера Борисов думата взе председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Българските шест месеца ще са от изключително значение за ЕС. Посетих България и установих, че тя е добре подготвена за него“, каза той и подчерта, значението на европейско сътрудничество по въпросите на миграцията и дигитализацията. Юнкер призова България да направи повече за борбата с корупцията. Според него България не веднъж е доказвала, че може да изгражда мостове между ЕС и страните от Западните Балкани. „България е предопределена за такава роля. Тя добре познава региона и е преминала през трудни процеси. Винаги давам за пример България, която е постигнала значителни успехи – отлично се справя с дълга и бюджетния дефицит, за разлика от много други държави. Това са отлични предпоставки за присъединяване към чакалнята на еврозоната“, каза председателят на ЕК.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„България може и ще бъде източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани. Затова с право българският премиер нарежда отношенията си с тях като приоритет“, подчерта Жан-Клод Юнкер. „Искам да отправя посланието към държавите от Западните Балкани, че присъединяването към ЕС не е нещо естествено, а трябва да бъде извоювано с много усилия. Всички конфликти трябва да бъдат уредени преди присъединяването им към ЕС. Страните от Западните Балкани заслужават реална европейска перспектива. Присъединяването им към Съюза няма да се състои до края на този мандат на тази Еврокомисия, защото те не отговарят на необходимите условия. Те трябва да направят нужните реформи“, категоричен е Юнкер.

Борисов, Юнкер

„Уверен съм, че България ще работи добре като председател. Бойко Борисов е доказан европейски демократ. Успехът на едно председателство не зависи от големината на дадена държава, а от волята на нейните лидери. България и Бойко Борисов проявяват воля за постигането на успех на това председателство“, категоричен е председателят на ЕК.


Share Follow

Leave A Reply