„Не са получени всички справки и нямаме пълна информация за лицата, по отношение на които са наложени наказания лишаване от свобода и доживотен затвор и те не се изтърпяват. До вчера анализът на събраните справки сочи, че такива лица са над 500.” Това каза на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със заповедта за мащабна проверка на прокуратурите в страната.

Румяна Арнаудова снимка: БГНЕС

Румяна Арнаудова
снимка: БГНЕС

„Всеки месец всички 128 районни прокуратури, 28 окръжни Специализирани прокуратури и Военно-окръжната прокуратура изготвят справка за това колко са осъдените лица, кога са приведени наказанията и кога са задържани“, обясни Арнаудова. „След инцидента в Нови Искър, където беше извършено шесторно убийство, когато беше установено, че извършителят се е укривал в продължение на 9 години и не е изтърпял наказанието си, главният прокурор разпореди информация от спешен порядък от всички прокуратури, които изпълняват присъди“, посочи Румяна Арнаудова.
затвор
„Целта беше да се установи реалният брой на лицата и какви са причините лицата да не изтърпяват наказанията“, заяви говорителят на главния прокурор. „След приключване на проверката Прокуратурата ще разполага с пълна информация, не само за осъдените, но и за причините за неизтърпяването на наказанието“, каза говорителят на главния прокурор. „Целта на проверката е да се установят не само проблеми и пропуски, но и добри практики, които да бъдат споделени със всички прокурори, за да не допусне отклоняване на лицата и да останат ненаказани лица“, каза още Арнаудова.
Сотир Цацаров снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров
снимка: БГНЕС

Около половината от прокуратурите, които изпълняват наказанията, са подали информацията за лицата, които не изтърпяват наказанието „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“, каза Румяна Арнаудова. „Това са лица, осъдени преди повече от 10 години. Законодателят изисква активност от Прокуратурата и заради наличието на изпълнителската давност.Във всеки случай на наложено наказание нас ни притиска и времето, в което държавата има правомощия да приведе лицето в затвора. “, уточни говорителят на главния прокурор.
снимка: The Federalist Society

снимка: The Federalist Society

„Само за по-малко от един месец Върховния касационен съд, следвайки новите правила в Наказателно-процесуален кодекс, е задържала реално и привела в затвор 54 лица. По отношение на 22 лица Върховният касационен съд директно е изпратила съдебния акт в затвора, тъй като лицата са изтърпявали друго наказание за лишаване от свобода. В 32 случая са изпратени на окръжните или районните прокуратури, тъй като са били с други мерки за неотклонение. Нямаме данни за постановени актове от върховната инстанция, по които да има незадържани лица“, обясни говорителят на гл. прокурор. „Няма случай в страната, в който да е постъпила присъда за изпълнение и да не е изпратена в областните звена. Това е приоритет, независимо от часа на постъпване в Прокуратурата“, каза още Румяна Арнаудова.


Share Follow

Leave A Reply