Народните представители приеха предложението на ГЕРБ до 31 март вицепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление. Депутатите възложиха на Томислав Дончев да внесе в Народното събрание Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Предложението на ПГ на „БСП за България“ да се създаде комисия, която да направи преглед нa средствата за електронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цялостен анализ на причините за масовото разхищение на средства.
Нинова БСП
„Един от най-големите проблеми на електронното управление са самите администрации. Ние като законодатели, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрации да направят крачка напред“, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Александър Ненков снимка: БГНЕС

Александър Ненков
снимка: БГНЕС

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски коментира: „Не е проблемът дали от БСП не знаем какво е електронно управление, а че министрите не знаят“. „Искаме създаване на комисия, за да стане ясно колко пари са изхарчени за електронно управление“, заяви той. „Единственото, което сте направили е в НАП, Агенция „Митници“ и Здравната каса да има апаратче за билетчета. Хората чакат на същите опашки, но с билетче. Това ви е електронното управление“, посочи депутатът. „Подкрепяме предложението на БСП за създаване на комисия, не защото сме опозиция, а защото темата е важна“, каза депутатът Халил Летифов от ДПС.

снимка: ДАВИД Холдинг АД

снимка: ДАВИД Холдинг АД

„Няма как да има електронно управление без виждане и дизайн за цялостната система. За да може всяка инвестиция да отива на мястото си, да изгражда цялата конструкция“, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира, че електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри и принтери и изтъкна, че за първи път има ясна платформа за въвеждането му. „Електронното управление не може да се случи естествено и от само себе си. Административната реформа не може да бъде оставена на администрацията. Задачата е на политиците, администрацията не може да реформира сама себе си“, обясни Томислав Дончев. „Да положим усилия да използваме хартията само за изобразително изкуство“, призова той.


Share Follow

Leave A Reply