Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и първият заместник-председател на ЕК комисар Франс Тимерманс обсъдиха бюджета на Европейския съюз след 2020 година, бъдещата кохезионна и селскостопанска политика на Евросъюза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Франс Тимерманс е на посещение в София по повод първата среща от парламентарното измерение на Българското председателство, която се проведе в НДК днес и на която бяха обсъдени текущи въпроси от европейския дневен ред.
Лиляна Павлова
По време на срещата Павлова и Тимерманс се съгласиха, че един от най-важните приоритети на Българското председателство е постигането на съгласие в дебата за сигурността на външните граници на съюза и за реформата на системата за убежище. От двете страни беше изразено становището, че Българското председателство дава уникална възможност да се подобрят отношенията с Турция. Комисар Тимерманс приветства инициативата на българското правителство да проведе обща среща между председателите на европейските институции и Турция по време на Българското председателство във Варна. Еврокомисарят представи целите и задачите пред работната група за Бъдещето на ЕС, която беше създадена на 18 януари от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Внимание беше отделено и на прилагането на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, както и на ратифицирането от България на Истанбулската конвенция. Еврокомисар Франс Тимерманс сподели, че е разчита страната да подкрепи Конвенцията, която е изключително важен инструмент за равенството между мъжете и жените и за защитата от домашно насилие.


Share Follow

Leave A Reply