Започва първият неформален съвет на европейски министри, чийто домакин е България по време на председателството на Съвета на ЕС. Днес е първият ден от заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.българско председателство на Съвета на ЕС

Работни сесии ще имат министрите на вътрешните работи на държавите-членки на ЕС, но и на асоциираните страни – Исландия, Норвегия, Швейцария. Ще присъстват и еврокомисарите Димитрис Аврамопулос и Джулиан Кинг, европейският координатор за борба с тероризма, представители на Европейския парламент, на Генералния секретариат на Съвета на ЕС и други.
В сутрешните сесии министрите ще дискутират реформата в общата европейска система за убежище. Промените бяха стартирани през 2016 г. в отговор на безпрецедентната миграционна криза. Българското председателство ще работи за финализиране на реформата, така че ЕС да разполага с гъвкава, ефективна и надеждна система, способна да отговори на бъдещи предизвикателства.

В рамките на заседанието е предвиден и работен обяд, чиято основна тема ще бъдат глобалните аспекти на миграцията. В следобедните часове участниците ще обсъждат въпроси, свързани с граничното управление, както и концепцията за Интегрирано гранично управление.
Заседанието на съвета продължава и в петък.


Share Follow

Leave A Reply