Чехия гласува на втори тур на президентски избори днес и в събота. Изборът е между проевропейски настроения академик Иржи Драхош и настоящия държавен глава Милош Земан. Мнозина виждат гласуването като референдум за 73-годишния Земан и неговата политика на разделяне, задушаване на медиите, критикуване на имиграцията и ухажване на Русия и Китай.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентската институция в Чехия има ограничени правомощия, но мнението на държавния глава влияе на обществените дебати по съществени теми, коментира Ройтерс. Президентът назначава министър-председателя и правителството и приема оставката им, назначава съдиите от Конституционния и Върховния съд, както и членовете на Управителния съвет на Националната банка, утвърждава законите, върховен главнокомандващ на въоръжените сили е, има право да помилва осъдени.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В четвъртък двамата кандидати проведоха и телевизионен дебат, в който те демонстрираха съгласие за Европа и еврото, но разногласия за Русия и Крим. Последните проучвания сочат преднина за Драхош, който се радва на 47% подкрепа, докато Земан получава 43 на сто.


Share Follow

Leave A Reply