„След преизбирането на Милош Земан за президент на Чехия страната изглежда прави завой на изток – към Русия и Китай“, отбелязват политически анализатори. Политологът Йозеф Млейнек смята, че този избор може да отслаби връзките на Чехия със Запада. „Не става дума само за пряка ориентация към Москва и Пекин, но и за по-тясно сътрудничество с Унгария и Полша, които също като Чехия се противопоставят на квотите за мигранти“, уточнява експертът. „Проруската и прокитайска ориентация на Земан се дължи главно на обкръжението му и на хората от важни икономически кръгове, които го придружават в Русия и Китай. Това ще се отрази и върху сформирането на кабинет, тези кръгове ще се стремят към влияние в него“, разсъждава Млейнек.
Милош Земан
След като премиерът Андрей Бабиш връчи формално оставката на правителството на малцинството на неговото движение „Действие на недоволните граждани“, Земан му възложи да започне нови преговори за кабинет. Други анализатори като Иржи Пехе твърдят, че Земан няма нужда повече от Бабиш и съюзът между двамата изглежда наближава края си. Президентът ще настоява още по-силно да се включи в съставянето на правителство, в което ще иска да вкара фигури, приели неговата политика. Сега Земан би искал Бабиш да получи подкрепата на най-малко 101 от 200-те депутати, преди да го назначи отново на премиерския пост.

Андрей Бабиш

Андрей Бабиш

Сега отговорността пада върху плещите на Андрей Бабиш. Той трябва да води доста сложни преговори за коалиция, тъй като дясната Гражданска демократическа партия не изглежда склонна да се включи в негово правителство. Затова пък онези, които искат да влязат в управлението – крайнодясното и евроскептично движение „Свобода и пряка демокрация“ и Комунистическата партия на Чехия и Моравия, не са добре дошли, тъй като Бабиш не иска да постави под съмнение членството на страната в Европейския съюз, коментират политически анализатори.


Share Follow

Leave A Reply