Вече 11-та година България е член на Европейския съюз, а пълната интеграция в Обединена Европа не само, че не продължи, но и спря. За поредна година тромавата бюрократична машина на Европейският съюз забавя членството на България в „Шенген“ и Еврозоната. Въпреки че България отдавна изпълни всички критерии за членство и доказа, че може да бъде надежден пазач на външната граница на ЕС, страната ни все още е пренебрегвана и разигравана от бюрокрацията в Брюксел и най-вече от упоритите холандци.

Граница между Белгия и Нидерландия

Граница между Белгия и Нидерландия

Когато преминаваш от Белгия в Холандия, единственият начин, по който разбираш, че си в друга страна е пътна табела и смяната в езиците по знаците. В другия край на Европа нещата не стоят така. Ако решиш да прекосиш Дунава с лодка, за да отидеш на пазар в съседна Румъния, следва да бъдеш арестуван, глобен и върнат през най-близкия ГКПП. При положение, че България и Румъния са готови от години за членство в „Шенген“, това отношение от нечестно се превръща в повече от обидно за двата народа. Каква всъщност е причината за несправедливото отлагане на членството в „Шенген“? Какво се крие зад отказа на Нидерландия и премиерът Марк Рюте да подкрепи разширението на Шенгенското пространство?Мигрантска криза 2015

Европейската мигрантска криза от 2015 г. възниква поради многократното увеличение на потока от бежанци и икономически мигранти в Европа (устремили се към богатите страни от Шенгенската зона в Европейския съюз), идващи от страните главно в Близкия изток, Африка и Южна Азия. Мигрантите навлизат нелегално в Европа предимно през Средиземно море. Всички европейски средиземноморски държави са част от Шенгенското пространство. За съжаление те не успяват да опазят адекватно границите си. Най-тежко е положението в финансово закъсалата съседна Гърция.

epa05254313 Migrants protest on a wagon waving a Greek national flag at a refugee camp near the Greek-FYROM border near the village of Idomeni, northern Greece, 11 April 2016. Thousands of refugees are stuck in Greece following the closure of the borders of the Balkan route and after the implementation of the migration agreement between the European Union (EU) and Turkey. EPA/VALDRIN XHEMAJ

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Гърция претърпява пълен провал в опазването на европейската външна граница. Стотици хиляди мигранти нахлуват в южната ни съседка с единствената цел да достигнат Западна Европа и богатите страни като Германия, Швеция и Франция. За да стигнат до там обаче, те трябва да преминат през няколко граници, които се оказват сериозно премеждие. България, в амбицията си да се докаже като надежден кандидат-член на „Шенген“, защити своите граници успешно и мигрантския натиск по границата беше почти нулев. Как щяха да стоят нещата, обаче, ако България и Румъния бяха вече в „Шенген“?Шенген

Членството в Шенгенското пространство логично ще отвори напълно границите с единствените (засега) съседни страни-членки на ЕС. По този начин веднъж влезли в Гърция, мигрантите си осигуряват безграничен достъп до всяка страна в ЕС. В това число и Нидерландия. Това е и основната пречка пред „Ниската земя“ да даде зелена светлина за членството на България и Румъния в „Шенген“. Страхът от нова бежанска криза е водеща причина за забавянето на развитието в Шенгенското пространство.

снимка: ibtimes.co.uk

снимка: ibtimes.co.uk

Дипломатическият изказ не позволява на европейските политици да кажат истинската причина, поради която България и Румъния вече не са част от „Шенген“. Причината е очевидна и тя се нарича Гърция. Тоталният провал в опазването на външните граници на ЕС от страна на южната ни съседка, можеше да бъде още по-голям, ако пред себе си мигрантите нямаха повече граници за преминаване.

снимка: www.peacerun.org

снимка: www.peacerun.org

И тук идва логичният въпрос, който зададе и чешкият премиер Андрей Бабиш при посещението си в София- „Защо Гърция е в „Шенген“, а България и Румъния не са?“. Защо българите и румънците, които си охраняват границите по-добре от шенгенска Гърция трябва да поемат вината за провалите на Атина? Крайно време е ЕС да реши въпроса и да премахне границата, поне между България и Румъния, за да може бедните погранични региони от двете страни на Дунав да усетят смисъла от Обединена Европа.  Ако това не се случи и тази година, то София и Букурещ могат да се опитат да създадат свой собствен междудържавен „Шенген“, заобикаляйки европейската бюрокрация и лицемерието на Нидерландия.


Share Follow

Leave A Reply