Увеличените пари за финансиране на земеделските стопани през тази година доведоха до раздвижване на пазара на земеделска земя. Фермерите търсят гъвкави схеми и алтернативни начини за купуване на земеделска земя, с която да могат да кандидатстват за субсидия. Голяма част от тях търсят финансиране чрез специализирани земеделски кредити, а други се насочиха към търсене на земя, която могат да я плащат на вноски.

Подобна възможност дава българската компания за управление на земеделски активи Агрион. Дружеството предлага земя в цялата страна на разсрочено плащане за срок от 3 години без първоначално самоучастие. Това сериозно облекчава по-дребните производители, които имат възможност да уедрят земята си, без това да нарушава паричните им потоци и финансовото им планиране.

photo_informo (1)

От Агрион уточниха, че предлагат земя със сериозен потенциал на цени от 300 лв. за дка, а пълната информация за  големината на парцелите, местоположението и цената им може да бъде открита на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform. Компанията е предвидила и опция за онлайн заявки.

 „Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си“, твърдят агроексперти.

Комасацията увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно и модерно земеделие. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което ще позволи на земеделските стопани да кандидатстват за субсидия по различни европрограми.

Според прието решение на правителството в средата на януари 2018 г, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. От тях над 2.6 млн. лв. са за сметка на ЕС, а близо 276 млн. лв. е националното съфинансиране.

Окрупняването на терени е важно и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Комасираните имоти държат доста по-висока цена в сравнение със средната за даден регион и собствениците й могат да спечелят значително повече, ако в последствие решат да я продават.

За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., като за последните шест години стойността и се е увеличала тройно, сочат данните на Националния статистически институт. Очакванията са трендът да се запази и през следващите няколко години.

photo_informo (2)

Земеделската земя е атрактивна не само за фермерите, но и за инвеститорите, които търсят нискорискови  алтернативи на инвестиционните фондове и традиционните финансови инструменти. Сметките показват, че при добро планиране поземления имот може да донесе доходност от близо 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела. При това при нисък финансов риск, тъй като земеделската земя не се влияе от икономическите и политическите процеси. При нея не се наблюдават резки скокове и спадове, както при недвижимите имоти, например.

От подобна възможност се възползват все по-често българи живеещи зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства. Наблюдатели на пазара забелязват и тенденция сред купувачите все по-често попадат и арендатори, за които е по-изгодно да купят ниви, отколкото да ги наемат.

 „С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя“, казаха от Агрион.

Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

 


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Собственици на земеделски земи търсят свежи пари чрез бързи продажби     

Leave A Reply