С предложение за законодателни промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения ДПС искат осветляване на собствеността на всички медии. „Този законопроект има огромно значение за прозрачността, осветляването на медийното пространство и дава отговор на дълго очакван в обществото въпрос“, заяви на брифинг депутатът от ДПС Хамид Хамид. „Предложенията ни са в две посоки. Едното е продължение на приетия през 2010 г. текст, с който се задължиха да се обявят действителните собственици на печатните издания. Наред с това ние допълваме текста, като се въвежда задължение да се осветлят и доставчици на медийни услуги, собственици на онлайн издания, както и да се декларират всички приходи на тези издания“, заяви Хамид.

Хамид Хамид снимка: БГНЕС

Хамид Хамид
снимка: БГНЕС

Той поясни, че се има предвид финансирането извън рекламите, тъй като по рекламните договори има фактури и контролните функции са на НАП. „Стои въпросът от къде и защо различни медии получават средства и срещу какво. Предложили сме към 30 юни всяка календарна година всички медии да представят декларация пред Търговския регистър за всяко плащане към медията. Законът третира всякакви други плащания извън рекламните – дарения и плащания без основание, извън нормалния търговски оборот срещу нещо неясно, което искаме да излезе наяве“, уточни депутатът от ДПС.

снимка: azcapitoltimes.com

снимка: azcapitoltimes.com

Другото предложение обхваща разпространителите на печатни издания. „От това каква част от това разпространение контролира едно лице или компания зависи как точно и кои печатни издания ще намерят пазар. Следва до 31 януари тези издания да представят пред министъра на културата действителните си собственици, както и точният брой на търговските пунктове, през които извършват разпространение на изданията си“, посочи Хамид Хамид. Според ДПС по този начин обществото ще е наясно кой с колко пункта разполага и контролира. „Ако се установи, че едно лице държи над една трета от всички обекти за продажба на дребно на печатни издания, Министерството на културата ще трябва да сезира Комисията за защита на конкуренцията. Целта на законопроекта е прозрачност и информираност на обществото кой колко и откъде получава и срещу какво“, допълни той.

снимка: thepointsguy.com

снимка: thepointsguy.com

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева коментира, че темата за собствеността на медиите, за това кой говори, за необходимостта от информация чия е собствеността на медиите и разпространителните мрежи, не е тема от днес. „Целта е ясна – когато обществото има достатъчно информация за това кой говори и срещу какво, тогава читателят и зрителят може да си направи извода какво му се казва. Фалшивите новини получават хранителна среда, когато не е ясно кой е собственик, кой какво точно е получил“, изтъкна Кръстева. Хамид Хамид, пък допълни, че няма как този закон да е насочен срещу някого, а цели само информираност на обществото. „Ако някой се притеснява от него обаче, то това са лица, които имат какво да крият. Ако този закон бъде приет, ще разберем какво тези лица имат да крият“, смята депутатът от ДПС.


Share Follow

Leave A Reply