Проектите за модернизация на сухопътните войски и за авиацията ще бъдат внесени за разглеждане в Министерски съвет до края на март. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на БНТ.

Той добави, че по проекта за бронираните машини е нужно одобрението на кабинета, а след това парламентът трябва да гласува необходимите средства. „Над изпълнителната власт стои българският парламент. Когато той вземе решение, ние сме длъжни да го изпълним, без значение дали ни харесва, или не“, уточни военният министър.Радев Каракачанов

Модернизацията на армията не е прекратена. Към двата проекта, които заварихме – за флота и авиацията, към тях беше прибавен и проектът за модернизация на сухопътните войски. Каракачанов допълни, че е бил изненадан от думите на президента Радев за състоянието на отбраната. „И той много добре знае моята теза, моята визия и намерения. Така че не съм съгласен, че някой е забавил проектите за модернизация“, заяви министърът.

„За пръв път от над 10 години бяха увеличени заплатите в армията. Ремонтните заводи на Министерство на отбраната излизат на печалба. ВМА е без загуби. Къде е проблемът? Нещата не могат да се случат за 2-3 месеца, 27 години нещата са били конюнктурни. Става въпрос за над 3,5 млрд. лева. Нямам правото да ги хвърля набързо и да отбия номера, да отчетем в следващия доклад, че сме похарчили едни пари за модернизация. Защото досега са похарчени стотици милиони евро за бойна техника, която стои на земята и ние не я ползваме“, каза министърът. Според Каракачанов трябва да се търси най-доброто съотношение между цена и качество.Каракачанов парад

Доброволната военна служба може да бъде между 6 и 12 месеца, каза още министърът. Според него въпросът се обсъжда в момента на ниво министерство, но добави, че подобна практика има в редица европейски държави. „Ако си служил доброволно, имаш предимства при равни условия, например при започване на работа в отбраната или Министерството на вътрешните работи“, каза още Каракачанов.


Share Follow

Leave A Reply