„По-склонни сме да подпишем Националния рамков договор (НРД), а ако нещата отидат към неподписване, най-вероятно ще се стигне и до протестни действия“, заяви в Министерски съвет д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) малко преди да влезе на среща с премиера Борисов по въпросите на НРД. „Днес искаме още веднъж да потвърдим решението си от събора и да подпишем Националния рамков договор“, потвърди Грозев.

„Видяхте в понеделник вечер какво се случи през Надзорния съвет на НЗОК, вярвам в разумността и практичността на премиера и се надявам да постигнем споразумение с надзора на касата. Защото това, което декларирахме на събора, е в рамките на закона за бюджета на касата. Нашите действия, на организациите на лекарите и зъболекарите, в никакъв случай не са довели до тези странни обстоятелства в НЗОК, породили дефицит и липса на плащане към чужди здравни каси“, припомни д-р Грозев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Затова обаче не са виновни нито български лекари, нито българските сестри, а най-малкото – нашите пациенти, които определено при неподписване на НРД ще останат в риск. Така че се надявам да постигнем днес споразумение, което да удовлетвори максимално и двете страни, и ще гарантира по-голямо спокойствие и стабилност на системата“, подчерта председателят на БЛС.

„Съобщено ни бе вчера, че днес Българският зъболекарски съюз, БЛС, ръководството на Министерството на здравеопазването и НЗОК в лицето на председателя на Надзорния съвет ще бъдем при премиера, за да обсъдим НРД и най-вече неговото разписване“, посочи пред медиите и председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. „Надявам се да се подпише, защото този договор премина през всички законови срокове, бе договорен, бе обсъден, стоя на сайта на НЗОК, бюджетът е решен от Народното събрание, т.е. имаме с 10 млн.лв. повече“, каза той.


Share Follow

Leave A Reply