„Притеснението ни да каним банки е, че в известен смисъл нарушаваме класифицирания документ, защото така показваме кои са банките“, заяви председателят на енергийната комисия Делян Добрев в отговор на въпрос от БСП, които по-рано пред медиите в парламента заявиха, че секретният документ по сделката за ЧЕЗ, депозиран вчера от премиера Борисов, е „един хвърчащ лист“ без подпис и печат. „Ако БСП са толкова сигурни, че няма нищо секретно в документа, нека да го оповестят те, да кажат кои са банките, да поканят и трите банки, изброени в документа. Ние не можем да каним само една, трябва да каним и трите“, обяви депутатът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На брифинга си преди това левицата поиска още утре на съвместното заседание на комисиите по енергетика и за контрол на службите да бъде поканено ръководството на Българската банка за развитие, за да обясни дали има отношение към покупко-продажбата на електроразпределителното дружество. На свой ред Добрев припомни, че вчера премиерът е казал, че банките са дали писма за намерения. „Има закон за банковата тайна, но съм сигурен, че Министерски съвет може да провери доколко този документ може да се разсекрети и ако може, ще го разсекретят“, добави председателят на енергийната комисия.

Гинка Върбакова, снимка: БГНЕС

Гинка Върбакова, снимка: БГНЕС

Добрев съобщи, че Гинка Върбакова също е поканена на утрешното съвместно заседание на комисиите, а за прозрачност то ще се предава пряко на сайта на Народното събрание. „Няма нужда от извънредни комисии в парламента, защото има постоянно действащи, които се занимават с тази тема, освен това ще са и допълнителни разходи“, категоричен е представителят на ГЕРБ.


Share Follow

Leave A Reply