„Опозицията и този път се опита да използва този скандал, за който правителството няма никаква вина, и затова премиерът е толкова ядосан с основание. Вчера в мое присъствие той разговаря с чешкия премиер с молба за информация, част от която оповести на брифинга в парламента. Всички знаят, включително и БСП, че този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката.“ Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в ефира на „Здравей България“ по Нова телевизия.

Красимир Каракачанов снимка: БГНЕС

Красимир Каракачанов
снимка: БГНЕС

„Проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, няма никакви механизми да се намесва държавата. Пропускът е в законодателството. Възложил съм на Искрен Веселинов, който беше първи председател на комисията за контрол в КЕВР, да изработи текстове в Закона за енергетиката, които да дадат правомощия на КЕВР да проверява такива стратегически сделки по време на самата процедура и да ги одобрява. В момента държавата може да преследва самата фирма, но не и сделката.“, допълни Каракачанов. Според него ако законът не бъде променен, сделката не може да бъде спряна. В момента КЕВР не може да развали сделката.
КЕВР
„Аз имам съмнение дали тази сделка е проведена по европейските стандарти – прозрачност и равнопоставеност на участниците. Това може да го направи чешката държава.“, допълни той. „Нападките срещу премиера са част от работата на опозицията. На един човек му личи когато е откровен, познавам Борисов кога е откровен и директен. Когато се осъществяваше тази сделка от Царското правителство, обществото скочи, че това е далавера. Ние от ВМРО обяснявахме, че цената на тока ще скочи над 40-50%, а тя скочи над 100%. 2005 г. БСП спечелиха изборите точно с обещанието, че ще развалят приватизационните сделки.“, припомни вицепремиерът.
чез
Каракачанов беше категоричен: „Криворазбраното крайнолиберално мислене, че всичко е частно и всеки може да прави каквото иска, аз не го споделям. Държавата има своите стратегически интереси, енергетиката е на първо място и не може в Закона за енергетиката държавата да остане без контролен механизъм. Държавата не трябва да позволява подобни неща като тази сделка да се случват.“
ДПС 1
По повод събранието на ДПС в Сараите във вторник, Каракачанов коментира, че партията е избрала точно моментът, в който се говори за приватизацията на дружеството, осъществена по време на тяхното правителство. „Ако имахме тази блокираща квота от 34%, а държавата има 33%, можеше още преди време да започнем обратно изкупуване“, смята вицепремиерът.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Относно оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Каракачанов заяви, че ако от данните след проверките на институциите се окаже, че тя няма участие в сделката, той няма да подкрепи оставката само защото тя се е познавала с Гинка Върбакова.


Share Follow

Leave A Reply