Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 излезе с позиция по повод фалшиви новини, разпространявани в последните дни по адрес на министър Лиляна Павлова и уронващи престижа на институцията, която представлява. В последните три дни министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова е жертва на изфабрикувани по неин адрес поредица от фалшиви новини с цитати, които не е изричала, и от събития и места, на които не е присъствала, заявяват от министерството. От няколко дни в интернет пространството се разпространява и абсолютно измислен материал, който приписва на министър Лиляна Павлова изказването „Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!“, допълват те.

В съобщението се посочва, че публикациите се тиражират от група сайтове с неясна собственост, без никаква фактология и конкретика. Всички изяви и изказвания на министър Лиляна Павлова са публични, в максимална степен анонсирани и отразявани чрез прессъобщения, чрез сайтовете на министерството, на председателството и в социалните мрежи, подчертават от министерството.
„Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници“, заявява самата Павлова, цитирана в съобщението. Знам, че житейският избор на всеки един от българите да напуснат страната в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и е достоен за уважение, историята на всеки един от тези българи е низ от перипетии и трудни решения, допълва министърът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Убедена съм, че всеки един от тях заслужава добро заплащане, сигурност и уважение, където и да се намира по света, затова и ежедневните ми усилия са насочени към това да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, да премахнем двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да имаме правата и самочувствието на европейци навсякъде по света, отбелязва Павлова. Искам българите да остават в родината си, а тези навън – да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни, допълва тя. Министърът коментира, че за съжаление някои използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите, посочва Павлова.

Давам си сметка, че на читателите понякога е трудно да разграничат истината от добре манипулираното внушение, отбелязва тя и цитира данни, според които 80 на сто от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. И това е болест, за която Европа и светът се опитват да намерят лек, дотогава само ако спрем да им вярваме и да ги разпространяваме, само ако се научим да ги разпознаваме, може да се борим с тях, посочва Лиляна Павлова.


Share Follow

Leave A Reply