Опозицията в словашкия парламент внесе вот на недоверие срещу правителството заради убийството на журналиста Ян Куциак. Кабинетът на премиера Роберт Фицо е изправен пред сериозен натиск след показния разстрел на Куциак и приятелката му, след като името на премиера беше замесено в случая.

Роберт Фицо Снимка: AP/Markus Schreiber

Роберт Фицо
Снимка: AP/Markus Schreiber

Президентът на страната Андрей Киска също настоя за промени в кабинета или за предсрочни избори. Коалиционното правителство на Роберт Фицо държи 78 места в 150-членния парламент, като анализаторите посочват, че падането на правителството не е невъзможен сценарий. По-рано стана ясно, че премиерът Роберт Фицо ще се срещне в началото на следващата седмица с коалиционните си партньори, включително с партия „Мост-Хид“, която настоява за отстраняването на вътрешния министър заради случая Куциак.
yan-kutsiak
Полицията в Словакия смята, че Ян Куциак е бил убит заради работата си по разследване за връзки на италианската мафия с високопоставени словашки политици. Убийството беше определено както от опозицията, така и от международната общност като потъпкване на свободата на словото и неспазване на основните демократични принципи. ЕС също осъди остро случващото се в страната.


Share Follow

Leave A Reply